ENERGIJA ZA ORGANIZAM

Smanjite rizik od raka za čak 50 posto! Ovo su recepti za tri smoothieja

Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana, poznata je Hipokratova izreka koja modernom čovjeku govori puno toga. Hrana i to ona nutritivno korisna će osim energije našem tijelu osigurati dobro raspoloženje i smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Jedna od takvih, nažalost sve učestalijih je rak koji je jedan od vodećih uzroka smrti.

Američko društvo za borbu protiv raka procjenjuje da će ove godine biti više od dva miliona novih slučajeva raka i šest stotina hiljada smrtnih slučajeva od raka, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se 30 do 50 posto tih slučajeva može spriječiti odabirom zdravog načina života. Nažalost, procesirana prehrana i ona koja je siromašna voćem, povrćem i hranjivim tvarima, potiče upale i hronične bolesti, uključujući rak što potvrđuje pregled JNCI Cancer Spectruma iz 2019. U njemu navode da je više od osamdeset hiljada slučajeva raka svake godine, rezultat lošeg izbora prehrane.

Cilj - smanjiti rizik

Iako niti jedna hrana ne može spriječiti rak ipak može pomoći u smanjenju rizika od njegovog razvoja. Američki institut za istraživanje raka (AICR) preporučuje da takozvana dijeta protiv raka bude prepuna namirnica biljnog podrijetla poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i mahunarki. Ako niste pretjerani ljubitelj spomenutog, no ipak biste željeli poboljšati svoju prehranu, smoothieji mogu biti savršena prilika za dodavanje svega po malo. Ovo je nekoliko prijedloga.

Smoothie za podršku zdravlju crijeva

Ovaj smoothie sadrži ugljikohidrate i proteine te pruža hidrataciju koja je potrebna tijelu posebno nakon vježbanja. I ne samo to, nego ćete također imati velike koristi za crijeva od kefira kao i od vlakana u borovnicama, avokada i chia sjemenkama. Zapravo, s gotovo 11 grama vlakana po porciji, ovaj recept donosi više od trećine dnevne vrijednosti vlakana.

Za dva serviranja treba vam:

  • 480 ml kefira
  • 1 banana
  • 200 grama borovnica (može i smrznutih)
  • 60 grama avokada
  • oko 2 cm oguljenog svježeg đumbira
  • 30 grama chia sjemenki

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u blenderu i miksajte dok smjesa ne bude potpuno glatka, otprilike minutu. Poslužite odmah.

Zeleni smoothie

Ova mješavina od pet sastojaka olakšat će konzumaciju ako niste ljubitelj zelenog. Dobit ćete blagodati željeza i antioksidansa iz špinata te prirodnu slatkoću iz manga i banane.

Za dva serviranja bit će vam potrebno:

  • 540 ml mlijeka
  • 1 banana
  • 120 grama baby špinata
  • 150 grama manga
  • 16 grama lana (mljeveni)

Priprema:

Dodajte sve sastojke u blender i miksajte otprilike minutu. Promiješajte po potrebi kako bi se svi sastojci potpuno sjedinili.

Smoothie od čokolade i lješnika

Tostirani će lješnici ublažili gorčinu i izvrstan su izvor vitamina E i mangana, a datulje su prirodni zaslađivač.

Za dva serviranja potrebno je:

  • 480 ml mlijeka od lješnika ili bademovog mlijeka
  • 240 ml običnog, nemasnog kefira
  • 2 srednje banane, oguljene, smrznute
  • 45 grama prženih lješnika
  • 50 grama datulja bez košpica
  • 25 grama nezaslađenog kakaa u prahu
  • kašičica ekstrakta vanilije
  • tostirani lješnici, sjeckani kao dodatak (po želji)
  • tamna čokolada, nasjeckana kao dodatak (po želji)

Priprema

Dodajte sve sastojke u blender i miksajte na visokoj razini dok smjesa ne bude potpuno glatka, oko dvije do tri minute.

Podijelite u dvije čaše i prelijte tamnom čokoladom i lješnicima.