Nauka

Snimljeno kako crna rupa materijal izbacuje skoro pa brzinom svjetlosti

Stručnjaci koji upravljaju teleskopima diljem svijeta udružili su se kako bi snimili do sada neviđene slike supermasivne crne rupe M87*, u trenutku kada ona u svemir skoro pa brzinom svjetlosti (99%) izbacuje već progutani materijal.

Radi se o istoj crnoj rupi koju je 2019. snimila kolaboracija Event Horizon Telescope (slika dolje). Ta prva snimka crne rupe u historiji bila je spektakularno postignuće. Da bi se to ostvarilo, bilo je potrebno mnogo godina rada i truda te korištenje niza radioteleskopa.

Sada su naučnici dodali podatke iz drugih teleskopa koji su snimali taj fenomen na različitim valnim duljinama te stoga otkrili različite karakteristike crne rupe M87*, a pritom su uhvatili njen relativistički mlaz plazme koju je izbacila u svemir (slika dolje), piše Science Alert.

Aktivna crna rupa

“Znali smo da će prva izravna slika crne rupe nevjerovatno odjeknuti”, rekao je astronom Kazuhiro Hada iz Nacionalnog astronomskog opservatorija u Japanu.

“Ali da bismo iz te izvanredne slike izvukli maksimum, morali smo saznati sve što možemo o ponašanju crne rupe promatrajući njen cijeli elektromagnetski spektar”, dodao je.

Crna rupa je mnogo više od prikaza njene sjene i ruba

Crna rupa je mnogo više od prikaza njene sjene i ruba. M87* je aktivna supermasivna crna rupa, udaljena od nas oko 55 miliona svjetlosnih godina, koja se hrani materijalom iz vrućeg diska prašine i plina koji je okružuje. To znači da ona zna i “podrignuti”, odnosno sa svojih polova izbaciti dio tog materijala u svemir u obliku relativističkih mlazova.

Naime, većina materijala koji proguta crna rupa neizbježno završi izvan horizonta događaja, no jedan njegov mali dio se zna usmjeriti iz unutarnjeg područja akrecijskog diska do polova, gdje eksplodira u svemir u obliku mlaza ionizirane plazme, brzinama izuzetno bliskim brzini svjetlosti.

99 posto brzine svjetlosti

Astronomi smatraju da je za ovakvo podrigivanje crne rupe djelomično odgovorno njeno magnetsko polje. Prema toj teoriji, linije magnetskog polja djeluju kao sinkrotron koji ubrzava materijal prije nego što ga lansira velikom brzinom.

U slučaju M87* radi se o izbacivanju materijala brzinom koja je 99% brzine svjetlosti, a mlaz koji vidimo na fotografijama proteže se oko 5.000 svjetlosnih godina u svemir.

Rezultati istraživanja naziva Broadband Multi-wavelength Properties of M87 during the 2017 Event Horizon Telescope Campaign objavljeni su u časopisu The Astrophysical Journal Letters.Povezani postovi: