Ekonomija

Šokantne scene u britanskim marketima. Kupci se ne mogu načuditi do čega je kriza dovela

britanskim marketima zaključana hrana u britanskom marketu

Dok se cijeli svijet zabavlja na račun sage o britanskoj kraljevskoj porodici i čita pikanterije iz memoara princa Harryja, Britanci se iz dana u dan suočavaju sa sve većom ekonomskom krizom. Britanci sve manje toga mogu kupiti za svoje plaće, jer inflacija ih dobrano nagriza, pa nije za čuditi se da je sve više lopovluka. Šokantne scene u britanskim marketima postale su stvarnost.

Krađe u trgovinama porasle su za 18 posto u odnosu na proteklu godinu, a inflacija im je u decembru dosegla rekordnih 14,7 posto.

Stavljaju katance

Krade se masovno i hrana po supermarketima. Ono što je donedavno bilo nezamislivo postao je svakodnevni prizor u londonskim dućanima. Zbog ogromnih gubitaka u inkasima, trgovci su masovno počeli stavljati katance na brojne prehrambene proizvode, čak i na mlijeko, sir i jaja.

Dosad smo takvu zaštitu viđali samo na luksuznim tehničkim proizvodima i odjeći-

U zadnje vrijeme najviše se krade meso i to odresci. Kako piše Mirror, u jednoj Tescovoj trgovini u centru Londona, počeli su zaključavati i frižidere. Stavili su na njih katance da spriječe kupce da sami uzimaju meso i onemoguće potencijalne lopove da ga ukradu i onda kasnije jeftino preprodaju.

Stavili su natpis na frižider na kojem kupce pozivaju da se obrate trgovcima ukoliko im treba komad mesa. Sličnu praksu uvele su i druge trgovine po Velikoj Britaniji.

Tako su trgovci u Aldijevoj trgovini u istočnom Londonu objasnili novinaru Harryju Wallopu zašto su odresci "dostupni samo na zahtjev".

Kradu odreske

"Ako ih izložimo bez zaštite, odmah ih pokradu".

Stručnjaci kažu da je problem ozbiljan i da bi kradljivci odrezaka mogli koštati trgovine do 15 posto njihove dobiti.

Profesor Joshua Bamfield iz Centra za istraživanje maloprodaje rekao je da lopovi ciljaju odreske jer ih je tako lako prodati.

"Mogu ih prodavati od vrata do vrata ili, ako uzmu dovoljno, prodavati ih pubovima", kaže on.

Po Twitteru se masovno objavljuju fotografije panceta i kobasica pod ključem.

"Ovo mora da je šala! Tako smo nisko spali", komentiraju ljudi.