Životni stil

Somun bez kvasca gotov je za 15 minuta

Za ovaj somun ne treba vam kvasac, a spremit ćete ga za samo 15 minuta. Sve što vam treba od sastojaka su grčki jogurt i kupovna mješavina brašna s praškom za pecivo, tzv. self – rising flour. Ako ga nemate gdje kupiti, napravite ga sami tako što ćete po šolji brašna dodati 1 i po kašičicu praška za pecivo i četvrtinu kašičice soli, piše TheTakeout.

Ako sami radite takvu mješavinu, možete umjesto pšeničnog bijelog brašna iskoristiti brašno bez glutena, raženo ili od cjelovitih žitarica. To će promijeniti teksturu somuna, ali će sastojci biti zdraviji.

Priprema je vrlo jednostavna. Pomiješajte jogurt i brašno u omjeru 1:1. Najlakše je ako kao mjeru koristite praznu čašicu jogurta, odnosno nakon što ste jogurt preliti u zdjelu, dodajte istu količinu brašna. Umijesite tijesto te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi do željene veličine i gustoće po odabiru.

Postoji više načina kako ispeći somun. Možete ga staviti u tavu lagano premazanu masnoćom te peći iznad srednje vatre dok s obje strane nije dobio lijepu smeđu boju i lagano se napuše, a u sredini nije gnjecav. Tako se peče oko tri minute sa svake strane. Možete ga pržiti u dubokoj masnoći dok ne postane hrskav i zlatne boje, a možete ga peći i na grill rešetki ili grill tavi.

Kad je pečen, koristite ga kao wrap za omiljene nadjeve ili gyros. Pospite ga sirom i jedite kao omlet ili po njemu razmažite umak za pizzu te na brzinu stavite u pećnicu uz dodatke i jedite ga kao pizzu.

Tagovi:


Povezani postovi: