PD PSBiH

Špago o hitnoj sjednici: Ponovo ćemo raspravljati o nepotrebnim političkim pitanjima i stvarati tenzije

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SAD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizirao je pres-konferenciju zbog današnjeg održavanja hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i aktuelne političke situacije u institucijama BiH.

Šef Kluba SDA Šerif Špago kazao je da su očekivali da će se na sjednici raspravljati o prioritetima na putu ka Evropskoj uniji, ali po njegovim riječima, nažalost, raspravljat će se o zaključcima nižeg nivoa vlasti, Narodne skupštine RS i problematizaciji tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo OHR.

"Ponovo ćemo raspravljati o nepotrebnim političkim pitanjima i stvarati potiličke tenzije koje će ponovo utjecati da naši građani osjećaju da ovdje nema sigurnosti, da je nestabilno stanje u BiH i mnogi od njih će razmišljati o odlasku iz BiH", kazao je Špago.

Dodao je da je cilj pres-konferencije da još jednom upozori nosioce vlasiti da se uozbilje, da rade na zakonima, na donošenju budžeta BiH za 2024. godinu, da rješavaju pitanja iz našeg evropskog puta i niz drugih pitanjima, a ne da se bave međusobnom optuživanjima, dok SNSD istovremeno dovodi u pitanje ustavni poredak BiH i funkcionisanje državnih institucija.

Zastupnik Amor Mašović govorio je o Rezoluciju o Srebrenici koju bi početkom maja trebala usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

"Milorad Dodik i Aleksandar Vučić su ti koji konstantno stigmatiziraju narod Srbije i RS, kao da su oni zapravo počinili genocid, a ne šačica ratnih zločinaca, koketirajući pri tome sa onima koji su genocid isplanirali i izvršili, kao i sa onima koji danas taj genocid minimiziraju i negiraju. Današnja Srbija umjesto da se distancira od ratnih zločinaca, koji će svoje živote svakako okončati u zatvorima širom svijeta ona i dalje negira genocid i njenu odgovornost za nesprečavanje zločina. Srbiju i manji bh. entitet ne treba brinuti rezolucija. Režim u Srbiji i vlast u Banjoj Luci treba brinuti više od 100 masovnih grobnica na području RS", kazao je Mašović.

Zastupnik Edin Ramić je podsjetio da je Skupština Srbije 2010. usvojila Rezoluciju o genocidu, a da danas u NSRS žele odbaciti izvještaj o Srebrenici koji je sačinjen još 2004.

"Genocidna namjera se želi održati i zato se moramo boriti protiv negatora genocida. Trojka se želi oprati od stavova predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije", kazao je Ramić.

Zastupnik Safet Kešo u osvrtu na jučerašnji sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a kazao je da je jasna namjera RS da ruši ustavno-pravni poredak BiH, te da je strateška greška u takvoj situaciji pristajati na razgovore i na taj način derogirati Izborni zakon koji je donio OHR.