Sjednica u toku

Burno na hitnoj sjednici u Sarajevu: Vulić rekla da je BiH kolonija, Omerović je ‘poklopio’ činjenicama

U Sarajevu je u toku hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj su zastupnici raspravljali o aktuelnoj političkoj situaciji.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a na dnevnom redu je bila jedna tačka “Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine – ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH”.

Sanja Vulić, šefica Kluba SNSD-a, u ime predlagača pozvala je da se odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta proglase nevažećim, ponudivši na usvajanje niz zaključaka.

Materijal s prijedlogom zaključaka koji su dobili zastupnici u određenom dijelu su slični zaključcima koje je krajem marta usvojila Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska, a kojim se odbacuju odluke visokog predstavnika Schmidta.

"Ključno pitanje je koliko mi imamo hrabrosti da Bosnu i Hercegovinu poštujemo u skladu sa Ustavom i da kažemo 'ne' nekom stranom faktoru. Mi smo kolonija zato što ćutimo i dozvoljavamo da neki stranac upravlja našim sudbinama", rekla je Vulić.

Zastupnik Nihad Omerović iz Naroda i pravde (NIP) pozvao je sve na razum i argumentiranost s obzirom na odgovornost prema građanima.

"Kada je riječ o navodima o kolonijalnom statusu Bosne i Hercegovine, pod kolonijom se smatra teritorij izvan područja matične države koji se najčešće nalazi na drugom kontinentu i koji nema vlastitu političku, vojnu ili privrednu vlast. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, sve ono što definiše koloniju, nijedan od uvjeta nije ispunjen jer Bosna i Hercegovina ima i vojnu, političku i privrednu vlast i moć", kazao je Omerović.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakao je da je vrlo jasno da zaključci na osnovu kojih je sazvana današnja sjednica nemaju opću pravnu normu niti obavezujući karakter.

"Ali zbog građana želim pojasniti da su skoro svi doneseni zaključci ispred Narodne skupštine RS neustavni, nezakoniti i neprovodivi. Bilo je ranije više pokušaja da se ospori valjanost odluka visokog predstavnika, ali Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više odluka potvrdio je da su zakoni koje donosi visoki predstavnik punovažni i valjani i da su iste pravne snage kao i zakoni koje donosi Parlamentarna skupština BiH. S tim u vezi nema ustavnog utemeljenja da se odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta proglašavaju ništavnim", rekao je Zvizdić.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović izjavio je da je "politika koju vodi SNSD i njihove satelitske stranke ključni razlog problema i nestabilnosti u Bosni i Hercegovini".

Zastupnik Demokratske fronte Zlatan Begić je istakao da današnja sjednica nije dobro pripremljena, da je tačka dnevnog reda široko postavljena i da je stoga nesvrsishodno da se neko upozorava da izlazi van tačke dnevnog reda.

“Tačka dnevnog reda govori o ničemu, a i o svemu. Može se doći do zaključka da i ti predloženi zaključci izlaze van tačke dnevnog reda”, rekao je Begić.

Sa jučerašnjeg sastanka političkih partnera koji čine vlast na državnom nivou, koji je održan u Istočnom Sarajevu, poručeno je da će narednih dana pokušati da upute Izborni zakon BiH na odlučivanje u PSBiH i da na taj način ponovo deblokiraju evropski put Bosne i Hercegovine.