MEMPHIS DEPAY

Španci tvrde da je napadač Atletica dao milion eura za Alvesovu slobodu

Dani Alves, jedan od najtrofejnijih nogometaša u historiji je prije dva mjeseca nepravomoćno osuđen na 4.5 godine zatvora zbog silovanja djevojke u noćnom klubu u Barceloni u decembru 2022. No prije dva dana je pušten na slobodu nakon 14 mjeseci u zatvoru jer je uplatio jamčevinu od milion eura. To je izazvalo veliku pažnju jer Alves, koji je zaradio silno bogatstvo tokom karijere, na suđenju se žalio kako je u minusu te da u španskom zatvoru ne može do svoje imovine u Brazilu. Spasio ga je Neymar, koji je tokom suđenja žrtvi silovanja platio 150 hiljada eura, pa je Alves tako dobio upola blažu kaznu. No Neymarov otac, koji raspolaže igračevom imovinom, je nakon presude objavio da više neće financijski pomagati Alvesa jer je presuđeno da je kriv.

Alves zbog silovanja osuđen na četiri i pol godine, ali je dva mjeseca kasnije na slobodi

Sada je Alves na slobodi. Doduše, morao je predati oba pasoša, brazilski i španski, što znači da ne može napustiti Španiju. Osim toga, mora se svake sedmice javiti na sud. Nadalje, ne smije se približiti žrtvi. Konačno, njen advokat je najavio žalbu na odluku i dodao: "Skandalozno je da su na slobodu pustili osobu koja za tren može skupiti milion eura." Za tren mu je to i uspjelo, a španski mediji otkrivaju identitet osobe koja mu je platila slobodu. Pišu da je to Memphis Depay (30), napadač Atletica i Nizozemske.

Depay je ranije opravdavao i branio nogometaše koji su imali ozbiljnih problema sa zakonom. "Ljudi moraju znati da imam jako tešku prošlost. Brat je odležao deset godina u zatvoru i jedva sam ga viđao. Benjamin Mendy i Dani Alves su također umiješani u kriminalne slučajeve, ali to ne znači da mi više nisu prijatelji. Ne želim opravdavati njihove postupke ili ih podržavati, ali nikad ih neću iznevjeriti." Quincy Promes je u Nizozemskoj osuđen na 6 godina zatvora zbog umiješanosti u krijumčarenje 1.3 tona kokaina. Nedostupan je vlastima svoje zemlje jer je u Rusiji. Depay ovako o njemu govori: "Ne poznajem Quincyja kakvog opisuju. "

Depay inače opravdava nogometaše koji imaju ozbiljnih problema sa zakonom

Benjamin Mendy je također bio optužen za silovanje. Njega je desetak žena prijavilo, ali je engleski sud presudio da francuski nogometaš Manchester Cityja nije kriv te je oslobođen nakon godinu i pol u zatvoru. Depay je nakon presude izjavio: "I šta sad? Ko će ovom čovjeku vratiti život, karijeru? Ko će odgovarati za sve?"