Politika

Srbija ponovo gura prst u oko BiH. Brnabić prima ambasadora Vranješa nakon što je napravio skandal

Republika Srbija, ista ona koja se ne, navodno, miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, zabija još jednom prst u oko našoj državi.

Kako se drugačije može protumačiti za danas najavljeni sastanak koji će premijerka Srbije Ana Brnabić održati sa ambasadorom BiH u ovoj državi Aleksandrom Vranješom?

Sastanak u Vladi Srbije

"Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastat će se sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandrom Vranješom u srijedu, 2. avgusta, u 10 časova u Vladi Srbije, Nemanjina 11", saopćeno je iz Vlade Srbije.

U drugim oklonostima, ovaj susret zaslužio bi pohvale, kao znak želje za što boljim susjedskim odnosima i bliske saradnje dvije države.

Međutim u ovom momentu, može su tumačiti samo kao nova provokacija srbijanske strane, uz svesrdnu pomoć, naravno, onih koji žive od BiH, ali je sapliću na svakom koraku.

Podsjetimo, Brnabić se danas sastaje sa osobom koja je nedavno zahvalila direktoru srbijanske Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu na njegovom jednako skandaloznom potezu - da u pozove u Srbiju na školovanje dvije studentice koje su u Sarajevu iskazale podršku u ratnom zločincu Rarku Mladiću!

Zahvalan Vulinu

“Zahvalan sam direktoru Vulinu na tome što je Valentini Vujičić i Slađani Todić obezbijedio stipendije i mogućnost nastavka školovanja na Akademiji za nacionalnu bezbjednost i time pokazao da Srbija stoji iza svih Srba gdje god oni živjeli i kakve god nepravde trpjeli”, poručio je nedavno Vranješ.

Nema sumnje da se slični hvalospjevi očekuju i danas, kada će Ambasador BiH otići na noge srbijanskoj premijerki.

Vranješ je, prethodno, uredno ignorirao pozive da se, nakon svog skandaloznog istupa, odazove na poziv na konsultacije u sjedište Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.