Zdravlje

Šta je sindrom mrtve stražnjice i zašto je opasan

Dugotrajno sjedenje, ali i pogrešan izbor vježbi može da uslovi nastanak sindroma mrtve stražnjice ili glutealne amnezije. Stanje se javlja kada gluteus medius, jedan od mišića stražnjice prestane da funkcioniše, a usljed nedostatka aktivnosti, dolazi do pritiska na druge mišiće i zglobove.

Pogađa i osobe koje sjede i sportiste

Dugotrajno sjedenje je štetno za cjelokupno tijelo, povezuje se s bolestima srca, gojaznošću, dijabetesom, ali i sa sindromom mrtve stražnjice. Zvuči kao šala, ali stanje nije neobično. Fizioterapeuti potvrđuju da povrede sjedalnog dijela tijela nisu uopšte rijetke, pišu na sajtu eKlinika.

U nekim slučajevima glutealna amnezija može da pogodi i aktivne sportiste. Sindrom je zabilježen i kod maratonaca. Ključ je u vježbanju, ali svih dijelova tijela.

„Ovaj sindrom nastaje kada gluteus medius, jeda od mišića stražnjice, prestane pravilno da funkcioniše. Razlog je najčešće dugotrajno sjedenje. Stanje se ipak bilježi i kod veoma aktivnih osoba, koje ne angažuju mišiće gluteusa u dovoljnoj mjeri“, objašnjava Kristen Suten, fizikalni terapeut.

Bol u donjem dijelu leđa

Zadatak gluteus mediusa je da uspostavi ravnotežu karlice. U slučaju sindroma mrtve zadnjice može doći do bolova u donjem dijelu leđa, bolova u kukovima, koljenima, zglobovima nogu.

Bol nastaje kao posljedica nemogućnosti tela da uspostavi pravilnu ravnotežu. Kada sate provodite u sjedećem položaju, skupljaju se mišići savijači kuka, gluteus se odmara i vremenom slabi, upozoravaju stručnjaci.

Uspavan dio tijela

Ista vrsta mišićne neravnoteže može se dogoditi i veoma fizički aktivnim ljudima, koji imaju vrlo jake tetive i mišiće butina nogu.

Ljudi koji pate od sindroma mrtve zadnjice osjećaju kao da je taj dio tijela uspavan. Simptomi mogu varirati od blagih do težih i mogu biti prolazni ili dugotrajni.

Kako prepoznati problem

Jedan od načina na koji fizijatri utvrđuju postojanje stanja je test trendelenburg, tokom kojeg osoba stojeći na jednoj nozi podiže ispred sebe drugu nogu, držeći je savijenu u koljenu. U slučaju da dođe do krivljena karlice i kukova u na lijevu ili desnu stranu, prisutan je sindrom mrtve zadnjice.

Ekstremnija zakrivljenost u lumbalnom delu kičme može, takođe, signalizirati da su fleksori kuka toliko zategnuti da vuku kičmu unaprijed.

Kako izbjeći sindrom mrtve stražnjice

Pokušajte da pravite kratke pauze tokom dana, malo prošetajte, istegnite se i pored radnog stola. Neki stručnjaci savjetuju da nekoliko puta dnevno sedeći stegnete mišiće gluteusa.

Treba redovno vejžbati čučnjeve, dobro je i podizati neizmenično jednu, pa drugu nogu u ležećem položaju. Savjet je da se uradi 10 do 15 ponavljanja i da se ako je moguće vježba malo oteža tegovima za zglobove nogu ili zateznim trakama.