Region

Šta se dešava u Srbiji? Na pomolu skandal o brojevima umrlih od koronavirusa

U Srbiji je tokom 2020. godine bilo 10.356 smrtnih slučajeva koji bi se mogli dovesti u vezu s koronavirusom, izjavio je u srijedu srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar, dok službena statistika zaključno s 30. juna bilježi 7.047 žrtava covida-19.

Tim podacima obuhvaćeni su svi preminuli koji su bili u kontaktu s nekim tko je bio korona pozitivan ili su imali simptome slične covidu-19, a tu se ubrajaju i osobe koje nisu ležale u bolnici, bile su negativne na PCR ili antigenskom testu ili su se same liječile, rekao je Lončar novinarima na predstavljanju rezultata rada Komisije za analizu smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu s koronavirusom.

Lončar je naveo da je 64,4 posto od tog broja umrlih imalo “pridružene bolesti poput oboljenja krvotoka, povišenog krvnog pritsika, dijabetesa, neuroloških oboljenja”.

PROČITAJTE  Deset zemalja jadransko-jonske regije potpisalo deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu. Među njima BiH i Srbija

No, ministar Lončar ustvrdio je da se ne može reći kako je 10.356 osoba umrlo od korone jer se to, kako je naglasio, može dokazati samo autopsijom, a ona niti u jednom slučaju nije napravljena, već ih je Komisija ubrojala na temelju pozitivnih testova, izjava porodica da su bile u kontaktu s pozitivnim osobama ili da su imale simptome korone.

Istovremeno, službena statistika, zaključno s podacima od 30. juna, navodi da je od posljedica infekcije covidom-19 dosad umrlo ukupno 7.047 oboljelih od 716.562 zaraženih koliko je registrirano od početka epidemije 6. marta prošle godine.

Prema posljednjim podacima, u Srbiji je u zadnja 24 sata, nakon višednevnog pada broja zaraza, u srijedu ponovno registriran trocifren broj novozaraženih – 104, a preminule su četiri osobe.

PROČITAJTE  Oglasila se hrvatska policija o neviđenom haosu: Stotine navijača u napadu na 16 policajaca. Bili smo nadjačani, morali smo pucati

Na bolničkom liječenju su 293 pacijenta, a 12 ih je na respiratorima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare