Region

Šta se dešava u Srbiji? Na pomolu skandal o brojevima umrlih od koronavirusa

U Srbiji je tokom 2020. godine bilo 10.356 smrtnih slučajeva koji bi se mogli dovesti u vezu s koronavirusom, izjavio je u srijedu srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar, dok službena statistika zaključno s 30. juna bilježi 7.047 žrtava covida-19.

Tim podacima obuhvaćeni su svi preminuli koji su bili u kontaktu s nekim tko je bio korona pozitivan ili su imali simptome slične covidu-19, a tu se ubrajaju i osobe koje nisu ležale u bolnici, bile su negativne na PCR ili antigenskom testu ili su se same liječile, rekao je Lončar novinarima na predstavljanju rezultata rada Komisije za analizu smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu s koronavirusom.

Lončar je naveo da je 64,4 posto od tog broja umrlih imalo “pridružene bolesti poput oboljenja krvotoka, povišenog krvnog pritsika, dijabetesa, neuroloških oboljenja”.

No, ministar Lončar ustvrdio je da se ne može reći kako je 10.356 osoba umrlo od korone jer se to, kako je naglasio, može dokazati samo autopsijom, a ona niti u jednom slučaju nije napravljena, već ih je Komisija ubrojala na temelju pozitivnih testova, izjava porodica da su bile u kontaktu s pozitivnim osobama ili da su imale simptome korone.

Istovremeno, službena statistika, zaključno s podacima od 30. juna, navodi da je od posljedica infekcije covidom-19 dosad umrlo ukupno 7.047 oboljelih od 716.562 zaraženih koliko je registrirano od početka epidemije 6. marta prošle godine.

Prema posljednjim podacima, u Srbiji je u zadnja 24 sata, nakon višednevnog pada broja zaraza, u srijedu ponovno registriran trocifren broj novozaraženih – 104, a preminule su četiri osobe.

Na bolničkom liječenju su 293 pacijenta, a 12 ih je na respiratorima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare