Svijet

Šta znamo o novom soju virusa. Testovi ne mogu da ga prepoznaju?

Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su naučnici do sada otkrili, rekla je direktorka britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harris.

-Ovo je najznačanija varijanta koronavirusa koju smo do sada uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na djelovanje vakcina – rekla je Harris, javlja BBC.

Radi se o varijanti korone koja je zabilježena u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu.

Ograničiti utjecaj

Nazvana je B.1.1.529 i ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbjegava imunitet stečen vakcinama i preboljevanjem.

Harris je dodala da “naučnici proučavaju koje javnozdravstvene politike bi mogle da ograniče utjecaj te varijante”, prenosi B92.

Kako javlja BBC, Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je putne restrikcije prema Južnoafričkoj Republici i pet susjednih zemalja kako bi ograničili širenje nove varijante.

-Još uvijek ne znamo dovoljno o novoj varijanti identifikovanoj u Južnoafričkoj republici, ali moramo biti na oprezu – rekao je britanski ministar zdravstva.

Dodao je kako je odluka o zabrani letova iz više afričkih zemalja “mjera opreza kojom pokušavamo zaštititi naše granice”.

Za sada je sekvenciranjem genoma te varijante identifikovan tek mali broj slučajeva, međutim, stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno da prepoznaju prisutnost te varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu povezani su s Afrikom.

Moguće širenje

Varijanta B.1.1.529, izdanak je stare varijante poznate kao B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla da zaobiđe imunski odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na spajk proteinu.

Virusolozi svo vrijeme identifikuju nove varijante Covida 19, ali one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama. Za virus je važno i da je visoko zarazan i da uspješno izbjegava imunski sistem.

Iako je riječ o malom broju zaraženih, samo desetak, izvoz virusa u Hong Kong rađa zabrinutost da bi se kroz međunarodna putovanja varijanta mogla proširiti.

Zvaničnici i naučnici britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prate i istražuju ovu varijantu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare