Ekonomija

Staša Košarac nakon ograničenja cijene peleta: Sad ćemo odrediti kvotu za izvoz

Košarac podržao odluke entitetskih vlada o ograničenju cijena peleta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Staša Košarac podržao je odluke vlada RS i FBiH o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta.

"Ohrabren sam činjenicom da je federalna Vlada odlučila da slijedi RS na način da je uvela privremeno ograničenje cijene peleta. Entitetske institucije ovim su pokazale odgovornost i senzibilitet prema svim građanima", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, od ključne je važnosti da je došlo do harmonizacije cijene peleta u oba entiteta. Podsjetimo da je definisana najviša maloprodajna cijena peleta na 480 KM plus PDV po toni.

Košarac je najavio da će naredne sedmice organizovati novi radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava i privrednih komora RS i FBiH kako bi razgovarali o uvođenju izvoznih kvota za pelet.

"Pratimo situaciju na tržištu. Nakon što utvrdimo bilans stanja, želimo da iznađemo model kako da se odredi tačna količina peleta koja se može izvoziti. Pri tome potrebe domaćeg tržišta ne trebaju biti ugrožene. Najverovatnije je da ćemo ići u pravcu da se domaćim proizvođačima peleta omogući izvoz 50 possto proizvodnje. A 50 posto plasiraju na tržište RS i FBiH", poručio je Staša Košarac.

On je naglasio da bi ovakav model bio zadovoljavajući za potrebe građana RS i FBiH, ali i za kompanije koje se bave spoljnotrgovinskim prometom. Proizviđači prvobitno nisu bili zadovoljni odlukom vlada.