Magazin

Stavljamo ga u svaki ručak, a proglašen je najotrovnijom biljkom 2023.: Ove dijelove peršuna ne jedite ni u ludilu!

Već drugi put zaredom najotrovnijom biljkom 2023. godine proglašena je biljka koju svakodnevno koristimo u prehrani.

Već drugi put zaredom najotrovnijom biljkom 2023. godine proglašena je biljka koju svakodnevno koristimo u prehrani.

Ove godine je botanički vrt Wandsbek najotrovnijom biljkom proglasio peršin, dok je prošle godine tu titulu nosio krumpir.

Najotrovnijom biljkom 2023. proglašen je peršun

Međutim, možete mirne duše nastaviti s konzumacijom ove biljke jer lišće i korijen, koje najčešće jedemo, ne predstavlja nikakvu opasnost. Naprotiv, sadrži puno vitamina C koji je važan u prevenciji prehlade, prenosi Fruchthandel.

Peršun je dvogodišnja biljka, a njegova tamna strana pokazuje se tek u drugoj godini. U drugoj godini razvijaju se 30 do 70 cm visoke cvjetne stapke s neuglednim žuto-zelenim cvjetovima.​ Iz njih se kasnije razvijaju sjemenke. Cvjetovi nisu za konzumaciju, a ni sjemenke jer one sadrže peršunovo ulje. U peršunovom ulju se nalazi apiol - koji djeluje na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternicu. Peršinovo ulje se u prošlosti zbog toga koristilo za izazivanje abortusa.

Djeluje kao afrodizijak

Poseban izraz koriste Nijemci: Peršun muškarce stavlja na konja, a žene pod zemlju. Kako bi to pojasnili, peršun na muškarce djeluje kao afrodizijak.

Uz apiol, peršunovo ulje sadrži i miristicin, još jedan toksični sastojak koji može utjecati na središnji nervni sistem i uzrokovati neke vrste napada. Botanical online piše da su tu i ksantotoksin i bergapten, koji su fototoksični i reagiraju na svjetlo i mogu izazvati lezije na koži.