Vijesti

Stevandić: Nismo donijeli ksenofoban zakon, ako i Bošnjake nazovete genocidnim u RS bićete kažnjeni

Nenad Stevandić, predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, izjavio je večeras da je parlament Republike Srpske ”'oborio”’ odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka ne zato što opravdava bilo čije zločine već zato što je ta odluka “u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i sa Ustavom Republike Srpske”, prenosi Tanjug.

Skupština RS je danas po hitnom postupku usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluke Inzka o zabrani negiranja genocida, kao i izmjene Krivičnog zakonika kojima se prvi put uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda, a Stevandić kaže da će biti kažnjavan svako ko bude vrijeđao Srpsku i njene narode, a to znači i Bošnjake.

– Ako i Bošnjake nazovete genocidnim u Republici Srpskoj, bićete kažnjeni. Nismo donijeli ksenofoban zakon, već zakon koji je u skladu sa evropskim zakonodavstvom – rekao je Stevandić gostujući na TV Pink.

PROČITAJTE  Skupština KS dala podršku kupovini stanova za šehidske porodice i RVI

Naveo je da se vodi hajka na Srpsku, ali i na kompletan srpski korpus, da je jedna od meta i Srbija, a da je cilj da Srbi budu optuženi kao negatori genocida.

– To nije istina, mi osuđujemo sve zločine, svi srpski predstavnici su ranijih godina dolazili u Srebrenicu da iskažu pijetet, ali niko od Bošnjaka nije dolazio u Bratunac. Ta haranga ne smije da se zanemari, jer može da nanese veliku štetu i Srbiji – zaključio je Stevandić.Povezani postovi: