Potpredsjednik FBiH

Stojanović: Vlast funkcioniše, a ako se promijeni podržat ću i Vladu bez SDP-a

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović smatra da je opozicija krivac jer nije održana posljednja sjednica Zastupničkog doma federalnog parlamenta.

"Uspjeli su da problematiziraju i polaganje zakletve pojedinih novih zastupnika. Na posljednjoj sjednici ta je većina bila narušena. Nije lako, znate da se vlast u posljednjem trenutku prekomponovala izlaskom Stranke za BiH i ulaskom stranke Rame Isaka, ali većina i dalje funkciniše i donosi odluke kad je potpuna", kazao je Stojanović gostujući u emisiji "Rezime" Federalne TV.

Upitan diktira li HDZ BiH tempo vlasti u FBiH, Stojanović kaže da je to priča koja dolazi od opozicije.

"Ne znam čime bi to diktirao. Naravno da HDZ ima svoje stavove. Ja nisam za to da mi kao većina pristajemo na uslovljavanja i retoriku koja dolazi iz opozicije", rekao je on.

Na pitanje da li i dalje postoji koalicija, Stojanović kaže da ona nije ugrožena.

"Smatram da je to borba koja je kontinuirana unutar institucija i da će se ona nastaviti do kraja mandata osim ako se slučajno vlast nekad ne promijeni", naveo je.

U tom slučaju Stojanović kao potpredsjednik Federacije ne bi blokirao imenovanje nove vlade.

"Ako postoji parlamentarna većina, za mene ne bi bilo demokratski da je spriječim samo jer SDP nije dio vlasti. Kako bi premijer FBiH funkcionisao da sutra nema većinu u Parlamentu?", kazao je Stojanović.