neupitna podrška

Stoltenberg podržao Schmidta: Svaki pokušaj da se potkopa Visoki predstavnik šalje BiH unatrag

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarao o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i u području Zapadnog Balkana.

Visoki predstavnik je zahvalio generalnom sekretaru na kontinuiranoj posvećenosti NATO-a ovom regionu.

Strateški značaj

Visoki predstavnik je istakao strateški značaj euroatlantskih integracija za BiH, ističući njihov pozitivan uticaj na sigurnost, ekonomski razvoj i ukupnu stabilnost.

"Samo funkcionalna država može završiti proces integracija“, rekao je visoki predstavnik, dodajući da je u tom pogledu NATO nezamjenjiv partner BiH:

„EUFOR i OHR su stoga još uvijek potrebni. Misija EUFOR-Althea mora zadržati svoj puni mandat i kapacitet da u kratkom roku rasporedi trupe

Procesi evropskih integracija i implementacije Daytona međusobno se ne isključuju i nisu kontradiktorni. Naprotiv, oni su komplementarni i uzajamno se podržavaju, ako se njima upravlja na koordiniran način.“

Visoki predstavnik je nadalje naglasio važnost rješavanja izazova kao što su politička nestabilnost, spori reformski procesi i korupcija, dodajući da BiH treba biti sposobnija da se nosi s izazovima kako bi podržala jačanje sigurnog okruženja za sve svoje građane.

Jedinstven angažman

Za postizanje uspjeha potreban je jedinstven angažman međunarodne zajednice i zajednički napor svih domaćih aktera.

„Današnji razgovori pokazuju postojanje zajedničkog opredjeljenja za jačanje sigurnosne strukture u Bosni i Hercegovini, kao i cjelokupne stabilnosti zemlje kako bi mogla biti spremna za buduće članstvo u EU.

Prepoznajemo važnost kontinuiranog dijaloga i saradnje u cilju rješavanja složenih izazova s kojim se ovaj region suočava“, zaključio je visoki predstavnik Schmidt.

Stoltenbreg je naglasio da NATO pokazuje konstantnu podršku BiH, kao stabilnoj državi, kao i Uredu visokog predstavnika (OHR), čiji je rad također pohvalio.

"Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija šalje BiH nazad, ne naprijed", rekao je Stoltenberg, naglasivši da neće dopustiti sigurnosti vakuum u BiH.