Sjeverni Brazil

Stručnjaci zapanjeni otkrićem ogromnog podzemnog grada: Kako je izgrađeni ko ga je napravio

Biolog Roy Funch dodao je: "Mislim da niko nikada nije vidio takvu modifikaciju krajolika u tako velikim razmjerima od strane tako sićušnih malih stvorenja"

Malo je životinja koje se mogu približiti njihovoj sposobnosti da konstruiraju goleme tornjeve od komadića blata i sline. Nije loše s obzirom na to da su dugi samo oko 1,3 cm. Međutim, jedna kolonija termita koja živi u sjevernom Brazilu izgradila je metropolu termita koja se može mjeriti sa svime što su ljudi ikada izgradili.

Ali sigurno je to relativno? To mora biti zato što su tako sićušna stvorenja i u odnosu na veličinu njihova tijela količina konstrukcije koju bi morali učiniti bila bi mnogo veća. U stvari, ukupna količina zemlje koja je iskopana s tog mjesta bila je jednaka količini od 4000 velikih piramida u Gizi. To je puno piramida.

Zapravo, satelitska karta pokazuje da humci pokrivaju područje od oko 230 000 četvornih kilometara (88.000 kvadratnih milja), što je tek malo manje od područja koje pokriva Britanija. Naučnici su ostali zbunjeni strukturom za koju tvrde da je najveća te vrste dosad otkrivena. Neki od humaka stari su i hiljadama godina.

I ne samo to, već pokazuje koliko dubok utjecaj čak i mala životinja može imati na prirodni okoliš oko sebe. Stephen J Martin, entomolog sa Univerziteta u Salfordu koji se specijalizirao za društvene insekte, rekao je: “Zamislite da je to grad. Nikada nismo izgradili tako velik grad."

Biolog Roy Funch dodao je: "Mislim da niko nikada nije vidio takvu modifikaciju krajolika u tako velikim razmjerima od strane tako sićušnih malih stvorenja."

Ono što je još više začuđujuće je da još nismo ni zagrebali po površini carstva termita. Znamo da su oni izgradili humke, ali ne tamo gdje su stvarne kolonije u tolikoj mjeri.

U samim humcima ne žive sami termiti, niti se koriste za ventilaciju kao što se prije mislilo. Također je težak posao istraživati tlo kao da se termiti uznemiruju ako počnete kopati. Šalju vojnike termite da odvrate prijetnju, a vojnici se ne petljaju.

Procjenjuje se da je najstarija humka u metropoli stara oko 3800 godina.