moglo bi vas koštati

Stručnjak upozorava na tri opasna trika za radijatore. Zašto nikada ne biste trebali koristiti kipuću vodu za čišćenje

Radijatori su ružni, pa je razumljivo da ih mnogi žele sakriti poklopcima i ormarićima. Međutim...

Daniel Nezhad, direktor kompanije UK Radiators, otkrio je za The Sun trikove za radijatore koje biste trebali izbjegavati.

Radijatori su ružni, pa je razumljivo da ih mnogi žele sakriti poklopcima i ormarićima. Međutim, to se ne preporučuje i moglo bi vas koštati više nego što mislite.

"Prekrivanje vašeg radijatora značajno će utjecati na njegovu sposobnost grijanja vašeg doma, jer će toplina biti zarobljena iza poklopca i stizat će daleko sporije nego što bi dolazila iz nepokrivenog radijatora", rekao je Daniel.

"To znači da mora više raditi i koristiti više energije kako bi dovoljno zagrijao svoju okolinu, što bi s vremenom moglo drastično povećati troškove vaših računa za energiju.

Trik za čišćenje vrućom vodom gospođe Hinch

Gospođa Hinch, često dijeli praktične trikove i savjete za čišćenje u koje se mnogi od nas kunu, ali jedan od njezinih trikova Daniel nikako ne odobrava.

Njezin nedavni savjet za čišćenje radijatora vrućom vodom i deterdžentom kroz rešetku na vrhu radijatora kako bi uklonili nakupljanje prašine nikako ne preporučuje.

"Nije svaka boja dizajnirana za direktno nanošenje kipuće vode. Postoji rizik da ogulite ili oštetite površinski premaz. Ako želite isprobati ovaj savjet, pokušajte s mlakom vodom, jer je manji rizik, a opet daje slične rezultate. Također se preporučuje izbjegavanje upotrebe deterdženata jer čak i lagani deterdženti mogu reagirati s bojom ako se pravilno ne ukloni", savjetuje.

Dodao je da biste trebali osigurati da nema električnih instalacija ni priključaka u blizini mjesta na koje se ulijeva voda i da biste ovu metodu čišćenja trebali koristiti samo na mokrom sistemu, a ne električnom.

Za bojenje radijatora koristite standardnu boju

"Nema stvarnih problema koji bi se mogli pojaviti nakon bojenja vaših radijatora, sve dok koristite boju koja je prikladna za to, međutim, čini se da to nije jasno u mnogim videozapisima koji se nalaze na spomenutim platforma", rekao je Daniel.

"Korištenje boja koje nisu namijenjene za korištenje na radijatorima može utjecati na učinkovitost vašeg radijatora i utjecati na njegovu toplinsku snagu, zbog čega ćete s vremenom vjerovatno morati više plaćati svoje račune za energiju. Još jedan razlog zašto ne biste trebali koristiti nešto poput zidne i stropne boje na radijatoru je način na koji će vjerovatno reagirati na toplinu. Vjerovatno ćete s vremenom otkriti da se boja počinje ljuštiti, ostavljajući vam još neugledniji radijator nego što je bio".