Region

Sukob Milanovića i Grlić-Radmana: “Nismo u Briselu izdali Hrvate iz BiH, naprotiv shvatili smo njihove interese”

U povodu Zaključaka Vijeća EU-a, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman dao je izjavu za medije 16. decembra 2021. godine.

Izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o zaključcima Vijeća ocijenio je pogrešnim.

“MVEP najodlučnije odbacuje zlonamjernu pa i po hrvatske interese štetnu insinuaciju da je Hrvatska podržala navodno tekst koji ne jamči prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda. Naprotiv, na inicijativu Hrvatske, a to svjedočimo i kolegica državna tajnica Andrea Metelko Zgombić i ja, prekjučer cijeli dan upravo je u taj tekst zaključaka izričito naveden Daytonski sporazum, jer zaključci Vijeća ne govore o profilu države, nego smatraju da je to činjenica”, rekao je Grlić Radman.

“Spominjanje Daytonskog sporazuma podrazumijeva i konstitutivnost, a ono što proizlazi iz toga su provedbe reformi, promjena izbornog zakona s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije i nejednakosti. U junu prošle godine upravo je ta rečenica korištena u sporazumu koji su potpisali lideri bošnjački i hrvatski, Izetbegović i Čović, kao reformu izbornog zakona koje je krucijalno, najvažnije pitanje za interese Hrvata u BiH, što je potvrdio svojim odlaskom i predsjednik Vlade u službeni posjet Sarajevu i Mostaru”, rekao je Radman.

“Poruka vijeća je jasna, eliminirati sve oblike diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu i upravo je ta rečenica bila ugrađena u zaključke Evropskog vijeća na traženje nas. Nisu bili usvojeni jer nije bilo konsenzusa u dijelu teksta koji se tiče Sjeverne Makedonije. Sporazum kaže sljedeće, stranke potpisnice ovog sporazuma opredijeljene su za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH i svih presuda Evropskog suda za ljudska prava koji se odnose na uklanjanje svih oblika diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu i upravo smo se mi izborili prvi puta da se provedu odluke”, rekao je Radman.

“Mehanizme podjele moći konstitutivnih naroda treba očuvati kroz izbornu reformu. Na traženje Hrvatske precizirano je da se radi o ograničenim ustavnim reformama, isključivo onim reformama koje imaju cilj uklanjanja diskriminacije, ali ne i onih ustavnih reformi koji bi narušile načelo konstitutivnosti”, rekao je ministar.

“Što se tiče presude Evropskog suda za ljudska prava, radi se o civilizacijskom pitanju. Nije dopustivo da izborni zakon predstavlja prepreke kandidiranju i romske i židovske zajednice i Hrvatska je podržala da se to ispravi. Naravno da ostajemo jednako čvrsti na stajalištu da je nužno održati potrebu jednakosti konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i Domu naroda”, rekao je Radman.

“Kvalifikacije o propustu zlonamjerne su ili odraz nerazumijevanja pregovaračkih procesa. Dobro je da predsjednik piše, da sudjeluje kao sukreator vanjske politike, međutim, mi želimo vidjeti pomoć da predsjednik piše svojim sagovornicima, predsjednicima drugih država o važnosti ovog problema. Tako nam može više pomoći, a ovdje se bavimo ispraznim, nepotrebnim pričama”, rekao je ministar, piše N1.hr.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare