NARODNO POZORIŠTE

Svečana sjednica Skupštine KS: Dodjeljena priznanja ovogodišnjim laureatima

U Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć je održana Svečana sjednica Skupštine KS, u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, na kojoj su dodijeljena najveća priznanja ovogodišnjim laureatima.

Uz izraze dobrodošlice prisutnima, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić je podsjetio da 2. maj, u vrijeme agresije na BiH, obilježio pokušaj zauzimanja zgrade Predsjedništva BiH i dijeljenja Sarajeva na dva dijela, kada su građani Sarajeva rekli odlučno NE i svojim otporom pokazali da na ovim prostorima nema mjesta ljudskoj mržnji, poniženju i razdvajanju.

"Tim činom poslali su jasnu i jaku poruku da su odlučni prkositi u borbi nad mračnim silama, te postali simbol otpora fašizmu. Sarajevo se odbranilo od brutalne agresije hrabrošću svojih sinova i kćeri, svojom tolerancijom, jedinstvenošću i duhom na osnovama uzajamnog uvažavanja i kao takvo će i ostati mjesto ispreplitanja svjetskih kultura, običaja i religija. Sarajevo je pokazalo i Evropi da je oduvijek dio nje, da tamo pripada, te da je 9. maj i njegov praznik", rekao je Okerić.

Iskazao je solidarnost i podršku narodu Države Palestine sa porukom da ideologije zla i mržnje nikada ne mogu ishoditi pobjedom nad narodom u borbi za istinske vrijednosti, jer Sarajevo i BiH su najbolji primjer za to.

Okerić je na Dan Pobjede nad fašizmom iz Sarajeva, grada koji je, kako je kazao, 1.425 dana ubijan i u ime naroda koji je i tokom Drugog svjetskog rata štitio nevine, ugrožene po cijenu i vlastitog života, grada koji se uvijek u svojoj historiji odupirao ideologijama zla i zagovarao univerzalne i civilizacijske vrijednosti, pozvao svjetsku javnost, svjetske lidere da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječilo ubijanje nevinih, žena, djece u Palestini.

-"Palestinski narod zaslužuje da ima svoju državu, da gradi i živi u duhu tolerancije, suživota, međusobnog razumijevanja ravnopravno sa drugim narodima. Govorili su ranije da je Sarajevo evropski Jerusalem, ja bih danas volio kazati da Jerusalem može biti azijsko Sarajevo, jer u Sarajevu živimo zajedno i jevreji, pravoslavci, katolici i muslimani", rekao je Okerić.

Duh Sarajeva, dodao je, i ideja multikulturalnosti najbolje se vidi u našem gradu, iako je ideologija zla htjela da ga ubije. Mi smo naslonjeni jedni na druge i samo tako, u globalnom svijetu i danas možemo opstati.

"Razumijevanje je ključ uspjeha, svih nas zajedno. Gradimo naše odnose, upoznajmo jedni druge, što više budemo jedni o drugima znali, manje će nerazumijevanja bit", poručio je Okerić.

On je sa premijerom KS Nihadom Ukom dodijelio najveća priznanja laureatima, Rezequ N.M. Namooru, ambasadoru Države Palestine u BiH Povelju KS i proglašenje Počasnim građaninom KS, zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti i demokratičnosti, te promocije mira, tolerancije i humanosti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Plaketa KS dodijeljena je za sport Samiri Hurem, za afirmaciju pozorišne i filmske umjetnosti Josipu Pejakoviću, muzičaru Zlatanu Fazliću Fazli, rukometašu Mirsadu Terziću, sportisti Ismailu Barlovu.

Plaketa KS dodijeljena je i Udruženju boraca-maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata '92 – '95., muzičkoj grupi Mostar Sevdah Reunion, Udruženju "Think Pink - Zajedno smo jedno", Institutu za historiju u Sarajevu, te Lovačkom Udruženju "Sarajevo" Sarajevo.

Posthumno Plaketa KS dodijeljena je akademicima i profesorima Muhamedu Filipoviću, Dževadu Jahiću, Ibrahimu Pašiću, književniku Hadžemu Hajdareviću, te Segmendini Srna-Bajramović za izuzetan doprinos razvoju društveno-političkog života.