Svijet

Švicarci na referendumu glasaju o zabrani pokrivanja lica: “Nismo mi muslimani, kod nas je tradicija drugačija”

“Zaustavite ekstremizam!”, piše na crvenom oglasnom plakatu u mirnom selu izvan Zuricha. Iznad natpisa je fotografija žene s crnom maramom i velom na namrštenom licu.

Veliki plakat dio je kampanje desničarske Švicarske narodne stranke (SVP) za zabranu pokrivanja lica u javnosti o kojoj će se glasati na referendumu u nedjelju. Ankete pokazuju da će većina Švicaraca podržati zabranu i da će prijedlog postati zakon, piše Jutarnji.

“U Švicarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda”, rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum.

Prijedlog je još iz 2017., mnogo prije pojave koronavirusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

U njemu se direktno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične prosvjednike i nogometne huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

Prijedlog oslikava napete odnose Švicarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica.

PROČITAJTE  Martin Raguž za Raport: BiH trebaju ljudi koji će olovni govor mržnje maknuti i otvoriti jednu novu stranicu

Wobmann tvrdi da glasanje nije glasanje protiv samog islama, ali je dodao da je “pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Europi i za kojega nema mjesta u Švicarskoj”.

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Cementiranje imidža Švicarske kao antiislamske zemlje

Niko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procjenjuje Univerzitet u Luzernu. Muslimani čine 5,2 posto švicarske populacije od 8,6 miliona ljudi, a većina ih je porijeklom iz Turske, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Švicarski muslimani tvrde da desničarske stranke koriste glasanje kako bi okupile svoje pristaše, a njih demonizirale, dok drugi upozoravaju da će zabrana potaknuti dublje podjele.

“Nikab je prazan list koji dopušta ljudima da na njega projiciraju svoje strahove”, rekao je Andreas Tunger-Zanetti, voditelj Centra za istraživanje religije na Univerzitetu u Luzernu.

“No, vrlo malo je vjerovatno da ćete sresti nekoga na švicarskoj ulici s nikabom”.

Dodao je da se zabranom riskira da se zacementira imidž Švicarske kao antiislamske zemlje i da bi mogla izazvati ogorčenje među nekim muslimanima.

PROČITAJTE  ‘Ima li ko zaražen? Treba mi covid potvrda‘: U Švicarskoj masovno idu na covid derneke, vlasti im prijete zatvorom

Glasanje “rasističko, seksističko, islamofobno”

Mnoge feminističke organizacije protive se zabrani.

“Na stranu što je beskoristan, ovaj tekst je rasistički i seksistički”, rekla je Ines El-Shikh, glasnogovornica grupe muslimanki “Ljubičaste marame”.

“Neprihvatljivo je da u 2021. švicarski ustav ima članak koji propisuje ili zabranjuje ženama da nose šta god žele”, rekla je El-Shikh za AFP.

“Zabrana burke ne radi se za žene, već protiv njih. Bez obzira jesmo li u minici, burki ili u toplesu, želimo pravo na izbor”, dodala je.

Rifa'at Lenzin (67), muslimanka koja živi u Švicarskoj, rekla je da se potpuno protivi zabrani jer se bori protiv problema koji ne postoji i k tome u zemlji u kojoj su muslimani bili dobro integrirani.

“Mijenjati ustav da bi ljudima rekli što mogu, a što ne mogu nositi jako je loša ideja. Ovo je Švicarska, ne Saudijska Arabija”, rekla je Lenzin.

“Mi smo muslimani, ali mi smo i švicarski državljani koji su ovdje odrasli (…) Ovo glasanje je jednostavno rasističko i islamofobno.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare