Region

Tadić pozvao opozicione lidere da sjednu za zajednički sto i analiziraju događaje

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocjenio je večeras da su rezultati izbora kontradiktorni, da ima razloga za sumnju da će izborni proces proteći u redu i da će se vidjeti da li će biti potrebno “braniti” izborni rezultat, a opozicione lidere pozvao da sutra “sjednu za zajednički sto” i analiziraju situaciju.

Reagovarat ćemo ako utvrdimo da je došlo do nepravilnosti u izbornom procesu, rekao je Tadić i konstatovao je da se Srbija promjenila na gore u posljednjih deset godina, i to u medijskom smislu, po pitanju sigurnosti građana i političke kulture gdje je, prema njegovom mišljenju, dospjela u ponor.

Tadić se zapitao da li su rezultati izbora „kontradiktorni“ zbog odluke Republičke izborne komisije (RIK) da se povuče i ne saopštava rezultate, što je nazvao skandalom i ocjenio da se to dešava po prvi put od 24. septembra 2000. godine. Dodao je da je moguće i da podaci sa biračkih mjesta stižu previše sporo.

“Naši rezultati se kreću od tri odsto pa naniže, oko 1,5 odsto, ali ćemo nastaviti da prikupljamo rezultate sa biračkih mjesta i analiziramo rezultate pojedinih agencija”, rekao je Tadić.

Ocenio je da su ovi izbori bili veoma teški za listu Ajmo ljudi.

“Napadali su nas medijski i iz vlasti i iz opozicije, ali nadamo se da ćemo moći u dobrom duhu da razgovaramo sa svim učesnicima u političkom životu o tome kako graditi političko društvo u budućnosti, sprječavati ekstremizaciju političkog života u Srbiji”, rekao je Tadić.

Upozorio je, međutim, da je preduslov i pretpostavka svega toga da se vidi da li će ovaj izborni proces proteći u redu, a sada, kako je naglasio, “imamo dovoljno razloga za sumnju i to je ono što zabrinjava”.

“Treba pozivati na mirnu i staloženu reakciju i smatram da opozicioni lideri treba da sjednu za zajednički sto tokom sutrašnjeg dana, analiziraju situaciju i vide šta činiti u narednim satima”, rekao je Tadić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Izbori u Srbiji iz minute u minutu: Vučić proglasio pobjedu
1 godina

[…] 00:00– Predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kazao je da su rezultati izbora kontradiktorni, da ima razloga za sumnju da će izborni proces proteći u redu i da će se vidjeti da li će biti potrebno “braniti” izborni rezultat, a opozicione lidere pozvao da sutra “sjednu za zajednički sto” i analiziraju situaciju. Više na ovom LINKU. […]