Prirodno gnojivo

Tekućina iz kuhinje koju obično bacate odlična je za njegu biljaka

Vjerojatno ste čuli da biljke možemo njegovati s korom od banane, ljuskom jajeta ili pak s pivom, ali možda će vas iznenaditi vijest da hranjivu tekućinu možemo napraviti i od ostataka tjestenine.

Ako vam je od ručka ostalo malo kuhane tjestenine nemojte je bacati već brzo i jednostavno pripremite hranjivu tekućinu za biljke.

Kako pripremiti tekućinu?

Sve što trebate učiniti jest u posudu od blendera staviti kuhanu tjesteninu do jedne četvrtine i naliti vodu sve do vrha. Nakon blendanja dobili ste hranjivu tekućinu za svoje biljke, govori stručnjakinja s edukativne platforme Trag Biljke.

Integralna tjestenina sadrži lutein i zeaksantin koji podižu imunološki odgovor biljaka, a bijela tjestenina sadrži folate koji su zaslužni za rast biljaka. Tu su još brašno, šećer i jaja koji su također zaslužni za rast i zdravlje biljaka, objasnila je stručnjakinja i dodala je da jednu litru pripremljene tekućine treba pomiješati s 10 litara vode.

S tom tekućinom možete zalijevati sobne, ali i biljke u vrtu.

Osim tjestenine, za zalijevanje biljaka možete koristiti i škrobnu vodu.

Prirodno gnojivo

Tokom kuhanja, tjestenina otpušta škrob u vodu, obogaćujući je vitaminima i mineralima. Ova škrobna voda može poslužiti kao prirodno gnojivo, potičući rast i zdravlje biljaka. Stručnjaci ističu da zalijevanje biljaka vodom od tjestenine nema nedostataka, već samo prednosti.

Važno je napomenuti da, ako želite škrobnu vodu koristiti za biljke, ne trebate je posoliti prije kuhanja tjestenine. Trebate je i ohladiti na sobnu temperaturu prije korištenja.

Korištenjem ovih jednostavnih trikova, ne samo da smanjujete otpad, već i pružate svojim biljkama prirodne i učinkovite izvore hranjivih tvari. Sljedeći put kad kuhate tjesteninu sjetite se da tekućina koju obično bacate može biti pravi eliksir za vaše zelene ljubimce.