naveli primjer

Teške optužbe: Dok se redaju žrtve porodičnog nasilja, Sud u Istočnom Sarajevu čini sve da kriminalce što blaže kazni

Da li su žrtve nasilja u porodici u Istočnom Sarajevu sigurne nakon zadnje presude Okružnog suda u Istočnom Sarajevu?

U svjetlu prethodnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u kojem su žene bile žrtve nasilja u porodici sa fatalnim ishodima, Okružni sud u Istočnom Sarajevu nastavlja sa stimulirajućom praksom u korist osuđenih lica koji počine krivično djelo nasilja u porodici na području Istočnog Sarajeva, tvrde službenici suda koji su na više adresa u BiH dostavili pismo čije dijelove prenosimo.

Osuđujuća presuda

"Podsjećamo javnost da je Osnovni sud u Sokocu donio osuđujuću presudu protiv lica M.K. dana 08.12.2023. godine i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca za krivično djelo Nasilja u porodici.

Iako je kazna adekvatna za ovu vrstu krivičnih djela, ona je u svjetlu nedavnih dešavanja posebno značajna zbog svih budućih izricanja, jer će sigurno svaki budući počinilac dobro razmisliti prije nego što počini ovo krivično djelo", navode u pismu.

U nastavku ističu:

"E sad dolazimo do zanimljivog obrata, jer je po žalbi na presudu Osnovnog suda u Sokocu odlučivao Okružni sud u Istočnom Sarajevu ili bolje rečeno Milostivi sud u Istočnom Sarajevu, i koji je dana 15.02.2024. godine donio presudu u kojoj je kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca preinačio na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci".

Nevjerovatne su sudije Okružnog suda u Istočnom Sarajevu koji čine sve kako bi osuđene kriminalce što blaže kaznili, a žrtve nasilja što više ponizili, tvrde oni.

Zanemarili okolnosti

"U presudi su sudije smatrale da ova vrsta i dužina kazne odgovora težini učinjenog krivičnog djela i stepenu društvene opasnosti optuženog kao počinioca.

Totalno su zanemarili sve okolnosti koje je Osnovni sud u Sokocu utvrdio kao otežavajuće i na svoj jedinstven način Okružni sud u Istočnom Sarajevu je išao na ruku počinioca ovog krivičnog djela.

Na sprječavanju krivičnog djela Nasilja u porodici sudovi imaju jednu od najznačajnijih uloga, jer upravo oni svojim kaznama mogu da utiču na buduća ponašanja potencijalnih počinilaca, a ovim zadnjim primjerom Okružni sud u Istočnom Sarajevu se nažalost svrstao na stranu počinilaca, umjesto zaštitu prethodn ih i budućih žrtava", navedeno je u pismu.

Prema ranijim informacijama, muškarac M.K. osumnjičen da je u dva navrata prijetio supruzi čiji su inicijali K.K, i to šaljući joj prijeteće poruke na telefon.

"Time je prekršio i mjere hitne zaštite koje se odnose na zabranu približavanja i kontaktiranja žrtava nasilja u porodici", saopćeno je tada iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.