centar u karlovcu

Tesla je bio ukoren iz matematike, a sad je objavljen dokument koji otkriva i razlog

Nikola Tesla

Nikola Tesla je osoba o kojoj se može neiscrpno govoriti. Osoba je to čiji je životni put nevjerovatan, ali unatoč tome što mislimo da sve znamo i da smo sve vidjeli, postoji još cijeli niz predmeta koji se vezuju uz njegov život, a koje do sada vjerojatno niste imali priliku vidjeti.

Ipak, neke stvari odsada su dostupne javnosti, a možete ih pogledati u Karlovcu, gradu u kojem se ovaj izumitelj školovao.

Na prvom spratu Nikola Tesla Experience centra Karlovac, u sklopu proslave prvog rođendana Centra, možete pogledati informativnu izložbu originalnih dokumenata i učila iz fizike iz doba Teslinog školovanja. Čak devet dokumenata svjedoči o Nikolinom vremenu provedenom u Karlovcu, tada Rakovcu, kao učeniku Velike kraljevske realke na kojoj je maturirao 1873. godine.

Na izložbi možete pogledati pedagoške knjige te opće spise iz kojih možete vidjeti pod kojim je brojem Nikola Tesla upisan u školu, spis gdje moli prijepis Zapisnika maturalnog ispita, te molbu u kojoj traži pristupanje maturalnom ispitu.

Tesla bio ukoren zbog matematike

Među zapisnicima nalazi se čak i jedan u kojem se spominje da je Tesla bio među ukorenim učenicima zbog slabe ocjene iz matematike.

Izložen je i dio učila iz bogate zbirke učila kabineta iz fizike iz 19. i 20. stoljeća koja su na čuvanje prepuštena Gimnaziji Karlovac. Neki su uređaji i danas korisni u nastavi kao demonstracijsko sredstvo s područja optike, mehanike, akustike, termodinamike, elektrostatike i elektrodinamike.

U Centru je izloženo deset učila (polarizator, potenciometar, učilo za prikaz mehaničkih valova, spektroskop, kuglasto iskrište, Ruhmkorffov induktor, mali parni stroj, dinamometar, Savartovo zvono i elektrostatički stroj).

Cijela zbirka učila iz fizike broji 36 predmeta te su dio inventara nabavljenog nakon spajanja Kraljevske velike realke na Rakovcu i Kraljevske gimnazije u Karlovcu u Kraljevsku veliku realnu gimnaziju na Rakovcu 1882. godine.

Restaurirana su 2013./2014., a zbog svog historijskog značaja, kao i značaja u smislu tehničkog dobra, zbirka učila proglašena je u školskoj godini 2014./2015. kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Informativna izložba ostaje otvorena do 24. srpnja 2024., inače datuma godišnjice Tesline mature u Karlovcu. U tom periodu, 10. jula, ujedno je i Teslin rođendan.