Svijet

Tik-Tokerice iz Tunisa snimile bijeg opasnom migrantskom rutom

Dvoje tuniških influencera izazvali su bijes u svojoj zemlji zbog “glamurizacije migranata”. Oni su, naime, na društvenoj mreži Tik-Tok objavljivali video snimke na kojima se vidi kako se ilegalno, brodovima, prebacuju u Evropu.

Chaima Ben Mahmoud, stara 21 godinu, objavila je snimku svog ilegalnog puta od Tunisa do Italije, što košta oko devet hiljada kuna, a bila je sa zaručnikom u čamcu prepunom migranata. U snimci ona se smije i pušta rap glazbu 23 drugih migranata na ruti preko Mediterana.

Put od 188 kilometara

Ta se ruta, kako javlja Daily Mail, smatra najsmrtonosnijom migrantskom rutom na svijetu, na kojoj je dosad život izgubilo više od 17 hiljada osoba od 2014. No, list ističe i kako su hiljade migranata prisiljene krenuti ovim putem kako bi izbjegli rat i siromaštvo u svojim zemljama.

Djevojka koja ima oko 140 hiljada pratitelja na Tik Toku tvrdi da je “primorana” na putovanje od gotovo 188 kilometara, odnosno 117 milja, jer je kao frizerka u Tunisu zarađivala svega 90 funti na mjesec, odnosno oko 800 kuna.

Incident je otkriven samo mjesec dana nakon što je 18-godišnja Sabee al Saidi objavila svoju fotografiju kako našminkana sjedi na strani drvenog broda tijekom ilegalnog putovanja. Obje su pristale na talijanskoj Lampedusi, nakon čega su proputovale evropske gradove, pa se fotografirale i pred Eiffelovim tornjem u BMV-u, no te su fotografije uklonjene.

Tunižani su bijesni jer smatraju kako su ove djevojke tako obezvrijedile napore hiljade stanovnika te zemlje koji stradavaju svake godine na ovom smrtonosnom putovanju.

Više od 500 hiljada Tunižana, naime, želi dospjeti i Europu.

18-godišnjakinja Al Saidi na opasnu se avanturu otisnula u novembru prošle godine iz grada Sfaxa. Nakon što je video objavila na društvenim mrežama suočila se sa snažnim kritikama pa je objavila novi video u kojem se opravdavala kako nije htjela ohrabrivati druge na taj put. Njezina starija kolegica influencerica na isti je put krenula 16. decembra, te je također podijelila video svog putovanja.

Ben Mahmoude smještena je u dvosedmičnu karantenu u Italiji, a rekla je kako je dobro razumjela rizike svog putovanja. No, financijske poteškoće i nemogućnost dobivanja vize, rekla je, natjerali su je da krenu u “harku”, što je tuniški izraz za prebjeg u Italiju preko mora. U slobodnom prijevodu riječ simbolizira “spaljivanje” svih granica i uništavanje osobnih dokumenata kako bi se prešlo negdje.

“Ne vidim ništa za sebe u Tunisu. Završila sam za frizerku i nisam mogla pronaći posao, a kada bih ga i pronašla zarađivala sam beznadno malo. Možda bih s tom plaćom mogla platiti hranu i kartu za javni prijevoz, ali to je to.

Objasnila je i kako je uštedjela te je platila oko 1.500 dolara za mjesto na čamcu. Iako se na videu smije, piše Daily Mail, djevojka tvrdi da je putovanje bilo užasavajuće te je mislila da će umrijeti kada se čamac počeo nekontrolirano ljuljati. Na brodu se pomolili i pripremili za smrt, te nisu mogli vjerovati da su živi stigli na talijansku obalu, a ona kaže da je u tim trenucima znala da je spremna i umrijeti za bolje životne uslove.

Wael Garnaoui, psiholog koji je posvetio mnogo vremena istraživanju “harke”, kaže kako se radi o fenomenu “migrantska laž”. Tako se u društvenim mrežama stvara slika da je dovoljno otići u Europu i to će riješiti sve životne probleme, dobit će papire, posao i novac.

Problem je što je stvarnost često drugačija, pa podaci Europske komisije pokazuju da je nezaposlenost stranaca na razini od 14 posto, u usporedbi od šest posto među stanovnicima EU. No, siromašne je izbjeglice teško razuvjeriti od ideje da ih u Europi čeka bolji život, pa se procjenjuje da je od pada afganistanskog Kabula ka Europi krenulo oko pola miliona ljudi.

SAD, Kanada, Australija, Velika Britanija i Novi Zeland udružili su se u “Grupu pet očiju”, odnosno Five Eyes Group, te razmjenjuju obavještajne podatke u suradnji sa špijunskim agencijama CIA, MI6 te GCHQ.Još 2,2 miliona izbjeglica nalazi se u Iranu i Pakistanu, a 3.5 miliona ih je u Afganistanu, pa je jasno da je riječ o velikoj krizi.

A dodatan je problem i rusko-ukrajinska kriza, jer je Bjelorusija najavila kako će “uvoziti” migrante i ohrabrivati ih da ulaze u Poljsku i Litvu. Jednom kada uđu u šengenski prostor mogu putovati čitavom Europom, pa agencije sada proučavaju kako se nositi s tim problemom.

Ustanovili su da trenutno oko 12.000 Afganistanaca prebiva u britanskim hotelima, a još 4.000 je u kućama. te žive u lošim uvjetima

“Porodicama govore da im je sjajno. Jer, da to ne kažu, susjedi bi im se rugali. No, to dovodi do situacije da i drugi žele doći misleći – ako je mogao on, mogu i ja. To je strašan društveni pritisak”, kažu stručnjaci.

Objašnjava to bijes Tunižana što su ove dvije djevojke, nakon što su dospjele do Europe, na društvenim mrežama objavljivale fotografije svog šopinga i lagodnog života. Među uklonjenim fotografijama je i al Saidi kako vozi električni skuter, voze se u luksuznim automobilima, poziraju u Parizu… Te su objave prikupile na hiljade pratitelja i komentara. Iako ove dvije influencerice u Tunisu imaju sponzorstvo kompanije koja se bavi preparatima za očuvanje ljepote, nejasno je od čega žive u Italiji i Francuskoj.

Stručnjaci upozoravaju da bi njihovi neodgovorni postovi mogli imati opasan utjecaj i motivirati mnoge da krenu na smrtonosno putovanje.

“Ranije smo imali situaciju da dijaspora dolazi kući u te zemlje na ljetovanje. Tada bi ljudi vidjeli svoje članove obitelji kako su lijepo odjeveni i imaju novca, pa su i sami poželjeli otići. No, sada to vid svakog dana na društvenim mrežama”, objašnjavaju.

Daily Mail ističe kako je Tunis jedna od ključnih tačaka za migrante sa sjevera Afrike do Europe. Ta je zemlja nekad bila popularna turistička destinacija, no sada se suočava s velikim siromaštvom i nezaposlenošću. Prošle godine vlasti su prepriječile put za čak 21 hiljadu migranata, dok je dvije godine ranije taj broj bio oko pet hiljada. Zbog toga mnogi staju u obranu djevojaka i tvrde kako su one samo ukazale na to da je “harka” jedina opcija preživljavanja u siromaštvom pogođenoj zemlji.

“Nju treba biti sramota!? Ne, nego sve nas. Ona se uspjela dokopati Italije, a mi smo zapeli ovdje”, napisao je jedan od komentatora na Tik Toku odgovarajući na kritike.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare