Oglasila se

Tineke Strik nakon posjete BiH: Zabrinuta sam, Dodikovi postupci ugrožavaju sigurnost

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik oglasila se na X platformi povodom jučerašnje posjete Bosni i Hercegovini.

"Moja posjeta Bosni i Hercegovini me je zabrinula. Uprkos spremnosti da radi na pristupanju, Dodikovi postupci ugrožavaju demokratiju, pa čak i sigurnost. Potreban nam je jedinstven odgovor i spremnost koristiti sve alate za očuvanje cjelovitosti BiH i prava građana" poručila je Strik.

Podsjetimo, ona je jučer na press konferenciji u Sarajevu poručila da EU treba pouzdanije partnere u smislu zemalja članica EU. Vidim ovdje situaciju sa Mađarskom, vidimo da se upravo vodi jedan 'trojanski rat'. Nama više ne trebaju trojanski konji ni trojanski ratovi. Vrijeme je da se to sve zaustavi", navela je Strik.

Kritikovala je i problematično ponašanje Milorada Dodika.

"Ne možemo smatrati takvo ponašanje normalnim i moramo se njime ozbiljno pozabaviti. To podrazumijeva nepoštovanje institucije kao što je OHR, zatim donošenje zakona koji su neustavni, u suprotnosti su sa Ustavom i podrivaju instituciju kao što je Ustavni sud. Zatim, njegov uvredljivi ton. To treba rješavati ozbiljno. Sve to što on govori i podriva suverenitet i integritet države, to sve prolazi nekažnjeno. To mu je podsticaj da nastavi s takvim ponašanjem, ali tome se mora stati u kraj", kazala je, između ostalog, Strik.