Nauka

Trebamo li pratiti Izrael u vakcinisanju i četvrtom dozom vakcine: Evo šta kažu stručnjaci

Prema posljednim podacima četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa u Izraelu je primilo više od 500 hiljada osoba. Ovo je zvanična informacija Ministarstva zdravstva u Izraleu.

Podsjetimo, Izrael je krajem prošlog mjeseca počeo davati drugu dopunsku ili “booster” dozu najugroženijim pacijantima, a kasnije ih je počeo nuditi svim osobama starijim od 60 godina.

Zanimljivo je, što je veliki broj zemalja u dosadašnjem toku pandemije pratio podatke iz Izraela jer se upravo ova zemlja pokazala kao pionir u vakcinisanju, te su prvi i ustanovili kako zaštita od vakcina značajno slabi nakon 4 do 6 mjeseci.

Međutim, u Izraelu su požurili vakcinisati starije od 60 godina četvrtom booster dozom računajući kako će tako zaustaviti najnoviji omicron val, ali su se morali suočiti sa zaključkom kako niti četvrta doza ne može zaustaviti omikron infekcije.

PROČITAJTE  Stanje u Sjevernoj Koreji sve gore zbog koronavirusa. Kim Jong Un odbio međunarodnu pomoć

Prema pisanju Jerusalem Posta preliminarni rezultati studije uglednog Sheba Medical Centera pokazali su da četvrta doza iznova diže razinu antitijela, ali ipak ne štiti od omikron varijante. Studija je rađena na 150 radnika u zdravstvu, a utvrđeno je kako se vakcinisani četvrtom dozom malo manje inficiraju omicron varijantnom nego kontrolna grupa, ali su te brojčane razlike vrlo male odnosno nisu signifikantne.

Da li BiH treba pratiti u Izrael o ovome, te kakvo je mišljenje stručnjaka o 4. dozi vakcinacije protiv koronavirusa, razgovarali smo sa uglednim bh. imunologom Jasenkom Karamehićem.

Jasenko Karamehić

On je za Raport kazao da je još uvijek prerano za 4.dozu vakcinacije protiv koronavirusa.

PROČITAJTE  Ademović u Vijećnici ugostio članove Internacionalne akademije nauka i umjetnosti BiH

“Prvo treba vakcinisati prvom i drugom dozom, pa tek onda razmisljati o 3. ili 4. dozi. Tako je preporucila i WHO. Mislim da je to prerano jer nemamo ništa ako se jedna zemlja vakciniše, a ostali dio svijeta se ne vakciniše. Kada postignemo kolektivni imunitet u svijetu, tek onda možemo reći da smo izašli u kraj sa pandemijom”, naveo je Karamehić.

Između ostalog, on je kazao da sve dok bude neravnomjerno vakcinisanih situacija neće biti bolja.

“Jedne zemlje vakcinišu 80-90 posto stanovništva, a neke zemlje nekoliko procenata. To je velika neravnomjernost jer će se mutirani virusi tih zemalja proširiti. Mutirani virus će uvijek biti opasnost i za vakcinisano stanovništvo”, istaknuo je Karamehić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare