Svijet

Trese se stolica britanskom premijeru: Danas se glasa o povjerenju Borisu Johnsonu

Konzervativni britanski zastupnici održat će danas od 19 do 21 sat glasanje o povjerenju Borisu Johnsonu. Ako Johnson izgubi povjerenje, bit će smijenjen s dužnosti premijera, a zatim će se odlučivati o njegovoj zamjeni.

Glasanje o povjerenju zatražila su najmanje 54 konzervativna zastupnika. No za izglasavanje nepovjerenja bit će potrebno da protiv njega glasa većina, odnosno najmanje 180 konzervativnih zastupnika, piše BBC.

Johnson, premijer od 2019., pod sve je većim pritiskom nakon izvještaja o proslavama političkog vrha u vrijeme dok je ostatak Velike Britanije bio pod strogim mjerama uvedenima zbog pandemije covida-19.

Niz konzervativaca izrazio je zabrinutost oko toga je li 57-godišnji Johnson izgubio autoritet da vodi državu dok joj prijete recesija, rast cijena hrane i goriva te štrajkovi u Londonu.

Najmanje 54 konzervativna člana parlamenta moraju službeno uputiti zahtjev predsjedniku stranačkog Odbora 1922. Grahamu Bradyju za glasanje o povjerenju kako bi ono bilo pokrenuto. Pisma su povjerljiva, pa samo predsjednik povjerenstva zna koliko ih je zapravo dostavljeno.

Jesse Norman, dužnosnik ministarstva finansija između 2019. i 2021., posljednji je torijevac koji je javno zatražio glasanje o povjerenju, pridruživši se sve većem broju onih koji smatraju da stranka pati zbog Johnsona. Norman je rekao da više ne može stajati uz premijera.

"Nedavni događaji pojasnili su položaj u kojem je ova država pod vašim vodstvom, ne ostavivši ikakve sumnje. Bojim se da ne postoje nikakve okolnosti u kojima bih mogao služiti u vladi koju vodite vi", napisao je Norman u pismu koje je objavio na Twitteru.

Za Johnsonov odlazak treba glasati većina konzervativnih zastupnika, što se smatra teškim za postići. Ako to ipak uspije, slijede izbori za novo vodstvo stranke.