Svijet

Tri dokaza da Rusi najmerno gađaju civile u Ukrajini: Cilj je sada jasan, ovo je plan

Nakon zločina u Buči i Kramatortksu mnogi su zazivali temeljitu istragu zbog optužbi da je Rusija odgovorna za ratne zločine nad civilima. BBC je proučavao situaciju u Černihivu te ju je uspoređivao s ruskom taktikom u ostatku Ukrajine ne bi saznali nešto novo o njihovoj strategiji. Među ostalim, iznijeli su tri situacije koje ukazuju da su civili mete.

Pucali su na nas iz svega što su imali”, ispričala je za BBC 20-godišnja Diana. Polovica njezine obitelji bila je ubijena u nekoliko minuta od susreta s ruskim vojnicima.

Diana, njezina majka Irina, njezin partner Saša i njegov mlađi brat Maksim bježali su iz Černihiva 9. marta nakon nekoliko sedmica granatiranja. Samo su se željeli domoći signosti na zapadu zemlje gdje su ih čekali rođaci.

Odmah su pucali

Tek nekoliko minuta nakon što napustili Černihiv u svome autu naišli su na opasnost. Prošli su selo Kolčivku kada je Saša pred njima uočio tenk, vojnici su odmah pucali na njih. Saša je stisnuo gas ne bi li što prije prošao kroz opasnu zonu, a onda je auto stao.

Pucnjava se nastavila, a Saša je počeo vikati da izađu iz auta. Njegov 15-godišnji brat Maksim već je bio pogođen u prsa, krvario je. Diana, Saša i Irina otpuzali su u grmlje, ali vojnici su se približavali, pucali su prema njima. Dianina noga bila je ozbiljno povrijeđena, Saša ju je probao zamotati, a kada se okrenuo da pomogne Irini horor je postao još gori.

“Otkopčala je svoju jaknu i shvatili smo da nemamo što zamotati. Propucali su joj abdomen”, ispričala je Diana za BBC. Dodala je i kako su ruski vojnici nastavili pucati prema njima te da su bili uvjereni kako su im to posljednji zajednički trenuci.

“Imali smo samo vremena da si kažemo da se volimo. Pitala sam Sašu hoćemo li umrijeti, rekao je: “Vjerovatno”. Moja majka puzala je s nama još kratko, stalno sam se okretala i govorila joj: “Mama, puzi, molim te”, odgovorila je potvrdno, ali ubrzo je spustila glavu. Umrla je tamo”, priča Diana.

Bijeg u šumu

Ona je sa Sašom nastavila puzati, pobjegli su kroz šumu, preživjeli su i uspjeli se domoći bolnice. Diana je izgubila četiri prsta na nozi i potpuno je sigurna da su vojnici bili Rusi, zbog njihovog naglaska, uniforma i slova Z na tenku.

U svojim provjerama BBC u blizini mjesta gdje su napadnuti nije pronašao nijedan vojni objekt koji su Rusi mogli gađati pa da je ova obitelj postala kolateralna žrtva.

Također, postoje dokazi da su Rusi namjerno gađali zgradu opskrbe u Černihivu. Pumpa je pogođena 14. marta. Napad je teško oštetio rezervoar, a uništena je i kontrolna soba, rekao je šef tvrtke odgovorne za opskrbu gada vodom, Sergij Maljavko. Dodao je i kako je u napadu poginuo jedan radnik i njegova obitelj koja je tamo boravila nakon što im je uništen dom.

Šteta se vidi na fotografijama i na satelitskim snimkama, koje prikazuju kratere od granatiranja, a dokazuju i da se radilo o napadu s kopna. Smjer eksplozije ukazuje na to da su rakete lansirane s područja zapadno od vodoopskrbne kompanije što se poklapa s položajem ruskih trupa.

Humanitarna katastrofa

Maljavko je dodao i kako su vodoopskrbnu kompaniju gađali tri dana zaredom. “U blizini nema vojnih ciljeva, 100% sam siguran da Rusi uništavaju infrastrukturu kako vi prekinuli dovod plina, struje i vode”, rekao je.

Pravila ratovanja zabranjuju planirane napade na infrastrukturu vitalnu za život civila. Maljavko dodaje kako Rusi vjerovatno žele da ljudi krenu paničariti te da žele izazvati humanitarnu katastrofu kako bi Ukrajina pristala na pregovore i Černihiv se predao.

Bilo je jutro 16. marta kada je ukrajinska novinarka Alina Klimenko dobila vijesti da stiže dostava hljeba u grad. Njezin otac Vitali odlučio je otići po njega, stao je u red u kojem sustajali i brojni drugi Ukrajinci.

Nedugo nakon toga odmaknuo se jer je izbio požar u obližnjoj kući. Drugi, već navikli na zvuk granatiranja, ostali su stajati u redu. Tada su pogođeni.

Moskva demantira

Alina je izletjela van kako bi snimila posljedice, na snimci se vide tijela na tlu i hitna koja dolazi. Ukrajinske vlasti izvijestile su da je poginulo najmanje 14 civila. BBC je potvrdio da su Alinine snimke autentične.

Alinin otac, koji je i sam nekada radio u vojsci, rekao je da je paljba stigla sa sjeveroistoka, što se podudara s lokacijom ruskih postrojbi, koju je objavio Institut za rat. Stručnjak za oružje Mark Cancian za BBC je rekao kako šteta odgovara onoj koju može prouzročiti projketil dometa do 30 kilometara. Satelitske snimke od 16. marta pokazuju da su ruske trupe bile 14 kilometara sjeveroistočno od Černihiva.

Američka ambasada u Kijevu krivo je objavio da su napad na civile izvršile ruske trupe koje su bile u gradu. Moskva je to brzo demantirala rekavši da nema ruskih vojnika u Černihivu, a otišli su i korak dalje i rekli kako je moguće da je sve namješteno ili da su civile ubili ukrajinski nacionalisti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kralj Bosne Ostoja
Kralj Bosne Ostoja
9 mjeseci

EVropsku Uniju ce unistiti velikodrzavni nacionalni projekti!
Projekti uokvireni sintagmama Ruski svijet, Dusa slavenska, Srpski svet, Hrvatske zemlje, … ce podijeliti i unistiti EU, izbaciti liberalnu demokratiju i uvesti je u nove Stogodisnje ratove. Samo sekularizam, liberalna demokratija, evropski jezik, UnijaEvropskihDrzava i Evropska odbrana mogu zaustaviti nacifasisticke projekte i sprijeciti podjelu Evrope.