tvrdi nutricionistica

Tri naizgled zdrava doručka koja su loša za visok holesterol

Ponekad može biti teško snaći se u svijetu zdrave prehrane zbog mnogih različitih informacija. Čak se i jednostavni zadaci poput odabira doručka mogu činiti zahtjevnima. Stoga je nutricionistička terapeutkinja Jen Walpole izdvojila nekoliko naizgled zdravih opcija za doručak koje zapravo mogu naštetiti osobama s visokim holesterolom.

Za Daily Express rekla je: "Kao nutricionistica smatram da pojedinci mogu biti prilično zbunjeni oko toga kako kontrolirati visoki holesterol, posebno za doručkom. Ljudima se često govori da izbjegavaju masnu hranu, pa čak i stvari poput jaja ili putera. Kao rezultat toga, skloni su birati lošiji doručak, a da toga nisu svjesni."

Na primjer, spominje da za doručak mogu birati granolu, različite vrste kaša s medom ili energetske pločice. Iako se ove opcije čine sasvim uredu, nisu idealne za ljude s visokim kolesterolom.

Walpole je upozorila da su ova tri naizgled zdrava izbora prepuna ugljikohidrata koji se brzo razgrađuju u glukozu, uzrokujući skokove šećera u krvi. To potiče tijelo da oslobađa inzulin, koji potiče proizvodnju manjih, gušćih čestica "lošeg" LDL kolesterola.

Visoki unos šećera također potiče proizvodnju triglicerida, druge vrste masnoće u krvi, u jetri, što dodatno napreže kardiovaskularni sistem. Srećom, upravljanje visokim nivoima holesterola ne znači žrtvovanje ukusnog doručka, navodi nutricionistica.

"Umjesto navedenih, birajte opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, tj. dobar holesterol, i potencijalno smanjuju LDL holesterol. Losos, avokado, orasi i chia sjemenke sjajni su izbori. Suprotno starim vjerovanjima, jaja su također dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine i kolin, hranjivu tvar koja podržava zdrav prijenos holesterola", zaključila je Walpole.