prevencija

Tri znaka koja ukazuju na bolest mogu se vidjeti u očima

Žute izbočine oko očiju, pulsirajuće zjenice i promjene na mrežnici mogu biti znakovi bolest krvožilnog sistema

Oči se često nazivaju "ogledalom duše". Međutim, one nam zapravo mogu ukazati i na neke zdravstvene probleme. Očna hirurginja dr. Audrey Tai otkrila je da postoje tri važna znaka na koja treba obratiti pažnju u očima i oko njih, piše Express.

"Jeste li znali da vam pregled očiju može reći više od toga kakvo vam je njihovo zdravlje i kakav vam je vid? Otkrit ću vam na koje znakove u očima i oko njih trebate pripaziti. Neki su vidljivi samo vašem oftalmologu, a neke možete uočiti sami u ogledalu. Oni mogu biti pokazatelji rizika od bolesti srca ili krvožilnog sistema", rekla je dr. Tai u videu na YouTubeu.

  1. Žute kvržice oko očiju

Žute kvržice oko očiju u medicini su poznate kao ksantelazme. One su simptom visokog holesterola, stanja koje može povećati rizik od hitnih medicinskih stanja kao što su srčani i moždani udar.

"Ove žute kvržice nastaju od holesterola koji se može pojaviti kako starimo. Često se vide na kapcima ili oko njih, a mogu biti posebno istaknute prema sredini lica. Ove žute kvržice ne utječu na vid i nisu bolne", objasnila je dr. Tai.

"Ipak, one su važne, jer ako uočite žute kvržice oko očiju, možda imate visoke razine triglicerida ili LDL holesterola ('lošeg' holesterola) u krvi i to bi čak mogao biti znak da imate genetski poremećaj koji uzrokuje abnormalne razine lipida kao što je porodična hiperkolesterolemija, koja je genetski uzrok visokog LDL holesterola", istaknula je doktorica.

Žute izbočine oko očiju, pulsirajuće zjenice i promjene na mrežnici mogu biti znakovi bolest krvožilnog sistema.

"Ako imate žute kvržice, nema potrebe za panikom. Otprilike polovina ljudi koji ih imaju ima normalnu razinu lipida. Ali ako ih imate, svakako razgovarajte sa svojim ljekarom opće prakse ili kardiologom i napravite krvni test za holesterol i trigliceride koji se naziva lipidni profil", upozorila je dr. Tai.

  1. Pulsirajuće zjenice

Ako vam se zjenice povećavaju i smanjuju s otkucajima srca, to može biti znak curenja srčanog zaliska.

"Krv se pumpa iz srca kroz zalistak koji se zove aortni zalistak. Ako se on ne zatvori čvrsto, dio krvi curi unatrag u srce. To uzrokuje veću razliku od normalne između vašeg krvnog pritiska kada vam se srce steže i krvnog pritiska kada vam se srce opušta", objasnila je dr. Tai.

"Kada se srce steže, zjenica se smanjuje, a kada se srce opušta, zjenica se povećava", dodala je.

Medicinski izraz za to je Landolfijev znak. Ako uočite da vam zjenice pulsiraju, trebali biste odmah posjetiti svog ljekara ili kardiologa. No, ako, pak, niste sigurni, možete se također posavjetovati sa svojim oftalmologom koji će vam pomoći utvrditi imate li pulsirajuće zjenice.

  1. Promjene na mrežnici

Ovaj simptom može vidjeti samo vaš oftalmolog jer ga vi ne možete uočiti u ogledalu. On bi mogao biti znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, glavnog faktora rizika za bolesti srca.

"Stoga je vrlo važno redovno odlaziti na preglede očiju, naročito ako ste stariji od 40 godina, imate dijabetes ili imate bilo koji faktor rizika za bolesti srca ili krvožilnih bolesti", rekla je dr. Tai.

"Možda će oftalmolog otkriti rano oštećenje sićušnih krvnih žila na mrežnici u stražnjem dijelu oka. Ovo oštećenje može biti znak dijabetesa ili visokog krvnog pritiska i može pomoći u predviđanju rizika od bolesti srca ili krvožilnih bolesti ako imate nedijagnosticiran dijabetes", istaknula je doktorica.