Magazin

Trik za hrskave pohovane patlidžane sa samo 3 kašike ulja

Iskoristite sezonu patlidžana i napravite ukusne pohovane patlidžane. Umjesto pohovanja u dubokom ulju poslužite se malim trikom

Iskoristite sezonu patlidžana i napravite ukusne pohovane patlidžane. Umjesto pohovanja u dubokom ulju poslužite se malim trikom i hrskave zalogaje napravite bez puno dodatnih masnoća – u rerni.

Evo šta trebate napraviti.

Sastojci za pohovane patlidžane:

450 g patlidžana
250 g prezle
70 g brašna
30 g naribanog parmezana
3 kašike maslinova ulja
2 velika jaja
1 kašika mediteranske mješavine začina
so i biber po želji

Kako pripremiti pohovane patlidžane:

  1. Narežite patlidžane na kriške debljine oko 1 centimetra. Dobro ih posolite i stavite u čistu pamučnu krpu na oko pola sata. So bi trebala izvući višak vode iz patlidžana.
  2. Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni, a u nju stavite plitki lim za pečenje.
  3. Istucite jaja u jednoj zdjelici, u drugu stavite brašno, a u treću prezlu pomiješanu s mediteranskim začinima, malo bibera i naribanim parmezanom.
  4. Pamučnom krpom istisnite višak vode iz nasoljenih kriški pet patlidžana.
  5. Tako pripremljene kriške patlidžana uvaljajte u brašno, jaja, a potom i u mješavinu prezle. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  6. Pažljivo izvadite vrući lim iz rerne i preko njega ravnomjerno prelijte tri kašike ulja.
  7. Na namašćeni lim stavite panirane patlidžane u jednom sloju i vratite u rernu. Pecite oko 20 minuta dok donji sloj patlidžana ne dobije hrskavu smeđu koricu. Okrenite pohance i pecite ih još 10 do 20 minuta.
  8. Poslužite s umakom po želji.