Uoči suđenja

Trump je dobio opasnu sutkinju. Sve čini da je isključi iz postupka

Odbrana bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je podnijela zahtjev za izuzećem sutkinje Okružnog suda SAD-a Tanye Chutkan iz postupka koji vodi protiv njega zbog upletanja u izborni postupak.

Citirajući riječi sutkinje koja je bila oštra u drugim slučajevima vezanima uz napad na Kongres 6. januara, Trumpovi advokati tvrde da je pokazala pristranost prema njemu što bi, po njima, spriječilo pošteno suđenje.

"Chutkan je, u vezi s drugim slučajevima, sugerirala da bi predsjednika Trumpa trebalo krivično goniti i zatvoriti", napisao je Trumpov advokat Todd Blanche u podnesku na devet stranica. "Takve izjave, dane prije početka ovog slučaja i bez odgovarajućeg postupka, same su po sebi diskvalificirajuće."

Trumpov advokat citirao je njene riječi vezane uz presudu protiv osobe koja je učestvovala u napadu na Kongres 6. januara da je osuđeni pokazao "slijepu lojalnost jednom čovjeku koji je, usput rečeno, do danas ostao izvan zatvora". "Zakon i golem javni interes za integritet ovog historijskog postupka zahtijevaju izuzeće", dodao je Blanche.

Ako se Chutkan sama na izuzme iz suđenja, Trump će od okružnog prizivnog suda u Washingtonu tražiti da je ukloni iz predmeta. Chutkan je odredila kao datum početka suđenja Trumpu 4. marta i obećala da će pravdu što prije ispuniti.

Chutkan je nasumično odabrana da sasluša slučaj nakon što je velika savezna porota potvrdila optužnicu protiv Trumpa za njegovo navodno nastojanje da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima 2020.

Suočen je s četiri optužbe, uključujući zavjeru za prijevaru SAD-a, upletanje u rad Kongresa i oduzimanje drugima prava glasa. Trump se izjasnio da nije kriv.

Optužnica ocrtava Trumpov plan da poništi poraz koji mu je na prošlim predsjedničkim izborima nanio sadašnji predsjednik Joe Biden i navodnu zavjeru koja je kulminirala nasilnim napadom na Kapitol 6. januara.