Svijet

Trump preporučio čovjeka New Yorku za respiratore, on uzeo milione i prevario ih

Država New York platila je 69 miliona dolara za respiratore čovjeku koji nema nikakvog iskustva u njihovoj izradi. Svoju uslugu je ponudio predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu u tvitu, a tim Bijele kuće za borbu protiv pandemije preporučio ga je za proizvođača, piše BuzzFeed i prenosi Business Insider.

Pokušavaju poništiti ugovor kako bi vratili novac

Trump je svaki dan aktivan na Twitteru, a 27 marta je objavio: “KRENITE PROIZVODITI RESPIRATORE, ODMAH!” Na to mu se javio inženjer iz Silicijske doline s porukom: “Mi možemo napraviti respiratore, invazivne i neinvazivne, neka me neko HITNO nazove.”

BuzzFeed piše kako je New York tri dana kasnije odobrio isplatu od 69,1 milion dolara za 1.450 respiratora, što je inače tri puta veća cijena od standardne kada se govori o visokokvalitetnim respiratorima. New York je ušao u pregovore s inženjerom iz Silicijske doline na direktnu preporuku Bijele kuće. Respiratori nikada nisu dostavljeni.

New York od tada pokušava poništiti ugovor kako bi vratio novac. Kada su američke kolege nazvali spomenutog inženjera za komentar, odgovorio je kako “on i njegova kompanija nemaju komentara o navedenom problemu”, a potom je prekinuo poziv.

Trump već jednom dao novac za maske firmi koja je u bankrotu

Nije ovo prvi put da Trump vjeruje neprovjerenim kopanijama i proizvođačima. Washington Post je prije manje od mjesec pisao kako je Trumpova administracija sklopila 55 miliona dolara vrijedan ugovor s jednom kompanijom koja bi osigurala dobavu zaštitnih maski. Radilo se o kompaniji koja je u bankrotu i nema nijednog zaposlenika.

SAD je svjetsko žarište pandemije koronavirusa. Gotovo milion i 100 hiljada slučajeva zaraze je zabilježeno, a preminulo je više od 63 hiljade ljudi. Oporavilo ih se više od 155 hiljada.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare