Vijesti

Bisera Turković na optužbe Radmana: U BiH ne može ući nijedan metak, a da saglasnost ne daju nadležne institucije

Bisera Turković odgovorila je na optužbe iz Hrvatske. Prethodno je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je situaciju u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, Grlić Radman je izjavio da “ministrica vanjskih poslova BiH (Bisera Turković, op. a.) ide u islamske zemlje tražiti oružje”.

Država sa demokratskim defiticom

“To je država sa demokratskim defiticom. Hrvati su stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma.

Pa, njima dolje nije lako. Sjetite se onih huškačkih protesta. Prijeti im se ratom, prebrojavanjem. Ministrica vanjskih poslova ide u islamske zemlje tražiti oružje”, rekao je Grlić Radman.

Uslijedila je žestoka reakcija ministrice Turković.

Ona je na svom profilu na Facebooku objavila:

Iznosi opasne neistine

“Apsolutno je neshvatljivo da šef diplomatije jedne države članice EU i NATO izjavi ovako opasnu neistinu!

Potpuno je jasno da u BiH ne može ući niti iz nje može izaći niti jedan metak, a da saglasnost ne daju nadležne institucije u kojima su predstavnici svih konstitutivnih naroda i ostalih.

To govori da se radi o zlonamjernoj izrečenoj neistini i zlonamjernom pokušaju diskreditacije ne mene lično, nego jednog cijelog naroda i države.

Ovo su potvore i dezinformacije koje, u maniru proruskih proxy politika, destabiliziraju region!”, objavola je Turković.

Grlić Radman je danas u Hrvatskom narodnom saboru govorio o položaju hrvatskog naroda u BiH te ulozi visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Vlada u svim međunarodnim kontaktima ukazivala je na nužnost izmjene Izbornog zakona u BiH koja će osigurati punu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja.

Ta su nastojanja dovela i do konkretnih rezultata tokom ove godine. U junu je Europsko vijeće prvi put jasno je izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata.

Pored toga, BiH je uključena i Strateški kompas EU, gdje se ističe ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, a nedavno smo svjedočili i odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjeni Ustava i Izbornog zakona”, naveo je ministar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare