stvoriti novi svijet

“Turska je odlučna”. Erdogan govorio o NATO-u, Putinu, Ukrajini…

Turska je zemlja koja striktno ispunjava obaveze u okviru NATO-a, rekao je Erdogan

Turska će imati priliku da izgradi novi svijet koracima poduzetim na Projektu iračkog razvojnog puta, koji povezuje južni Irak sa njegovom zemljom, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći na samitu Concordia u New Yorku, gdje učestvuje na sastancima Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, Erdogan je rekao:

“Kroz takav korak imat ćemo priliku da izgradimo novi svijet.”

Novi svijet

“Vidjeli smo da su zemlje Zaljeva veoma odlučne. I mi smo odlučni”, rekao je on.

Turski predsjednik je dodao da je tu odlučnost vidio i u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, ali i Japanu.

Upitan o ulozi Turske, kao članice NATO-a i njenim nacionalnim interesima, kao i geopolitičkim tenzijama, Erdogan je rekao da je njegova zemlja jedna od najstarijih članica NATO-a i da je također među pet ključnih zemalja u alijansi.

"Turska je zemlja koja striktno ispunjava obaveze u okviru NATO-a", rekao je Erdogan.

Dodao je da će ta zemlja nastaviti da obavlja svoj dio posla.

Što se tiče tursko-američkih odnosa, Erdogan je rekao da Ankara i Washington imaju "višedimenzionalne odnose" u oblastima od sigurnosti do trgovine.

Sastanci s Putinom

Napomenuo je da imaju obim trgovine veći od 32 milijarde dolara.

O svojim naporima da obnovi značajan ugovor o crnomorskom žitu, Erdogan je rekao da su tokom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ranije ovog mjeseca razgovarali o isporuci milion tona žitarica u afričke zemlje.

Erdogan je rekao da je predložio povećanje količine žitarica, rekavši Putinu da milion tona "nije dovoljno". Njih dvojica su se složili da nastave proces "telefonskom diplomatijom", dodao je Erdgoan.

Upitan o svjetskoj izbjegličkoj krizi, Erdogan je rekao da su neke zemlje, uključujući SAD i Njemačku, pozitivne u svom pristupu izbjeglicama.

Erdogan je rekao da će Turska, u kojoj trenutno živi skoro pet miliona izbjeglica, nastaviti da prima osobe koje su prisiljene da napuste svoju zemlju.

Dodao je da Turska ohrabruje siguran i dobrovoljan povratak sirijskih izbjeglica. Napominje da radi na izgradnji kuća na sjeveru Sirije uz podršku Katara.

"Završetkom trajnog stambenog zbrinjavanja milion Sirijaca će se moći vratiti u svoju zemlju. Do sada se već počelo vraćati oko 600.000", dodao je Erdogan.