izuzima se dokumentacija

Tužilaštvo BiH potvrdilo za Raport: Traže se pomagači iz afere ‘Respiratori’. Više osoba je u fokusu

Fadil Novalić afera Respiratori presuda boračko udruženje presudi novaliću

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je za Raport da je tražilo informacije od Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), a koje se odnose na istragu koja bi trebala otkriti ko i na koji način je pomagao optuženima u aferi 'Respiratori' da prikriju tragove nakon učinjenog krivičnog djela.

Podsjećamo, Raport je proteklih dana otvorio serijal priča o tome ko i na koji način je pomagao prvenstveno Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru FUCZ-a i bivšem premijeru FBiH Fadilu Novaliću da se pokušaju nekažnjeno izvući i osloboditi optužbi koje su im stavljene na teret zbog netransparentne i nezakonite nabavke 100 respiratora ACM812 A, plaćenih iz budžeta oko 10,5 miliona KM u aprilu 2020.godine.

Iz Tužilaštva BiH za Raport su naveli da predmet u kojem vode istragu o pomoći počiniocima nakon učinjenog krivičnog djela obuhvata više osoba, te da su osim FUCZ-u, uputili još nekoliko zahtjeva.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i dalje provodi istražne aktivnosti u predmetu koji se odnosi na veći broj osoba koje su nakon učinjenog kaznenog djela (predmet Respiratori) pružili pomoć učiniocima prikrivanjem tragova ili su na drugi način pomagali učiniocima da ne budu otkriveni.

S tim u vezi, u ovom predmetu upućeno je nekoliko zahtjeva za dostavljanje informacija, među kojima i zahtjev je prema FUZC“, naveli su za Raport iz Tužilaštva BiH.

Iz Državnog tužilaštva nisu precizirali koje osobe su obuhvaćene istragom i ko se sumnjiči da je pomagao optuženima u aferi 'Respiratori', no kako je Raport već pisao, u FUCZ-u su to radili prvenstveno Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ-a u sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje.

Alagić je od početka bila uključena u nabavku respiratora, bila je involvirana u ispravljanje ugovora u kojem je prvobitno bilo navedeno da se nabavljaju respiratori HCVE003, a onda je izvršena ispravka da se nabavljaju ACM812 A, a kao svjedokinja pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih za nabavku respiratora, Alagić je promijenila svoj iskaz dat tužiocima tokom istrage, te je zdušno branila optužene pred Sudom BiH iznoseći neistinite informacije.

Kada su u pitanju druge osobe iz FUCZ-a koje bi mogle biti obuhvaćene istragom da su se svojim djelima svrstali u pomagače optuženima u aferi 'Respiratori', kako je Raport već pisao to bi mogli biti bivši, ali i sadašnji vršitelj dužnosti direktora FUCZ-a Enes Memić i Murat Baručija.

Istraga o pomagačima optuženima u aferi 'Respiratori' posebno je važna s aspekta zdravlja građana, jer evidentno je da su svi oni koji su im pomagali, a bilo je ih mnogo iz različitih struktura vlasti u BiH, o čemu će Raport nastaviti pisati, bili spremni iznositi neistine o kvaliteti i namjeni respiratora ACM812 A, čak i po cijenu da se respiratori stave u upotrebu, ali da se optuženi oslobode odgovornosti i da se predstave 'herojima' koji su uspjeli nabaviti respiratore.

A, to što su ih nabavili bez konsultacija sa stručnjacima i što su naknadno vještaci i stručnjaci pred Sudom BiH iznijeli ocjene da nisu za intenzivnu njegu, to ni optuženima ni njihovim pomagačima nije bilo važno.