ahmet kalkan

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Turčina osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Optužnicu protiv 15 osoba za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, počinjenih u Malom logoru zgrada tužilaštva BiH dan sunce

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Ahmeta Kalkana, rođenog 2002. godine u Mersinu, R Turska, državljanina R Turske.

Pritvor je predložen iz razloga opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji je strani državljanin, te bi odlaskom iz BiH postao nedostupan Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, a sve u skladu sa članom 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-a BiH.

U izvršenju krivičnog djela osumnjičeni i krijumčarene osobe su otkriveni u neposrednoj blizini državne granice sa R Hrvatskom u mjestu Vukovići, na području Posušja, gdje su zatečeni od strane policijskih službenika Granične policije BiH, nakon čega je osumnjičeni, lišen slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

Tužilaštvo BiH i Granična policija, zajedno sa partnerskim agencijama, permanentno preduzimaju aktivnosti u sprečavanju ilegalnih migracija i procesuiranju krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama u Bosni i Hercegovini.