DUBOKO U PLANINI

U arktičkom krugu nalazi se ‘bunker Sudnjeg dana’: Evo čemu zapravo služi?

U arktičkom krugu nalazi se svjetska verzija 'bunkera Sudnjeg dana', poput nečega iz filma Jamesa Bonda ili naučne fantastike. Globalno skladište sjemena, kako se formalno naziva, smješteno je u arhipelagu Svalbard, u Norveškoj, i čuva sjemenke iz cijelog svijeta dok istovremeno štiti našu buduću opskrbu hranom. I bitno je osiguranje protiv globalne katastrofe.

Otvoreno 2008. godine, skladište je zatvoreno za javnost i, razumljivo, okruženo misterijem, a postoji mnogo teorija zavjere o sudnjem danu, pa otuda i ime.

No, u stvarnosti, Globalno sjemenište sadrži preko milion uzoraka sjemenki kako bi spriječilo gubitak vrsta usjeva nakon ratova, prirodnih katastrofa ili pandemija. I doista izgleda prilično misteriozno, smješteno duboko u planini, s ulazom izvan kojeg se nalazi niz metalnih vrata koja skrivaju uzorke.

Građeno je da traje zauvijek, a njime suupravljaju norveška vlada, Crop Trust i NordGen. No, budući da je zatvoreno za javnost i otvara se samo šest puta godišnje radi primanja novih pologa iz svjetskih banki sjemena, ljudi obično ne dobivaju uvid u to kako izgleda 'bunker Sudnjeg dana'.

Duboko u planini

Stoga je 2020. godine VICE Impact objavio video s Motherboardom, odlazeći 'duboko u planinu' do skladišta. Posada je vidjela 'permafrost' objekt gdje se temperature održavaju na -18°C, a vrata su prekrivena ledom.

Asmund Asdal, koordinator u Sjemeništu, odveo je tim u 'najvažniju sobu na svijetu'. Ovdje se čuvaju 'sjemenke iz svih zemalja svijeta' u policama i policama kutija.

A Asdal je objasnio kako su, kada je 'banka gena' u Aleppu u Siriji uništena, mogli poslati sjeme natrag kako bi se obnovila banka. "Da nema ovdje rezervi, sjemenke bi nestale," rekao je. Pokazujući ogroman broj uzoraka, Asdal je dodao: "Osjećam se prilično dobro kada sam ovdje i znam da je to resurs koji će budućnost trebati."

I dok se možda nikada nećete naći u 'Sjemeništu sudnjeg dana', zapravo možete napraviti virtualnu turu. Počinjete na snježnoj planini, hodate dugim, betonskim hodnicima prije šetnje 'Tunelom sjemenja'. Stvarno izgleda kao nešto iz naučne fantastike.

To su velike prazne, odjekujuće sobe, od kojih je jedna poznata kao 'Katedrala'. Tura vam omogućuje 'istraživanje kolekcije' i šetnju hodnicima sjemenišnih komora. Pa, barem znamo da nam nikada neće nestati biljaka.