Svijet

U klizištima poginulo 36 osoba, na desetine nestalih u Indiji

Tridesetšest osoba poginulo je pod klizištima izazvanim monsunskim kišama na zapadu Indije, saopćile su danas vlasti.

Skoro 40 osoba je nestalo pod klizištima u četvrtak navečer u oblasti Raigad savezne države Maharashtra, južno od indijske finansijske prijestonice Mumbaija.

“Najmanje 35 do 40  osoba još se vode kao zarobljeni pod klizištima, i mi pokušavamo da ih spasimo”, izjavio je lokalni zvaničnik.         

U drugim djelovima države, najmanje 15 osoba također se vode kao nestali.

Mornarica i zrakoplovstvo pokrenuli su zajedničke spasilačke napore nakon što su obilne kiše izazvale poplave, ali su njihove operacije ometene klizištima koja su blokirala ceste, među kojima i glavni autoput između Mumbaija i Goe.

PROČITAJTE  Evropska komisija će podržati razvoj Evropske novinske redakcije

Nivo vode porastao je za 3,5 metara u dijelovima Chipluna, grada koji se nalazi oko 250 kilometara od Mumbaija, nakon 24 sata neprekidnih kišnih padavina koje su uzrokovale izlivanje rijeke Vashishti iz korita, plaveći ceste i domove.

Indijska mornarica razmjestila je sedam spasilačkih timova opremljenih gumenim čamcima i pojasevima za spasavanje u ugrožene regije, skupa s roniocima i helikopterima za izvlačenje mještana iz odsječenih djelova države.

Pod klizištem u susjednom gradu Khedu povrijeđeno je deset osoba, navodi se u saopćenju državne vlade.

“Još 10 do 15 osoba najvjerovatnije je zarobljeno pod ruševinama”, dodaje se u saopćenju.         

Indijski meteorološki zavod objavio je crveno upozorenje za nekoliko regija u državi, navodeći da će se obilne kiše nastaviti padati i narednih nekoliko dana, prenosi AFP.

PROČITAJTE  Umjesto sirene u autu – muzika


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare