Provodi se nadzor

U KS zasad nema nijednog dokazanog slučaja sezonske gripe. Građanima na raspolaganju 7.770 doza vakcina

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, provodeći nadzor od početka oktobra, nije registrovao još nijedan dokazani slučaj gripe u Kantonu.

U skladu sa zahtjevom kantonalnog ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja te s finansijskim planom za 2023. godinu, nabavljeno je ukupno 7.770 doza vakcina protiv sezonske gripe, potvrdila je za Fenu specijalistkinja epidemiologije u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo dr. Anisa Bajramović.

Vakcinacija je počela, a Zavod će imati mjesečni izvještaj o provođenju i potrošnji vakcina u decembru, do desetog dana u mjesecu za prethodni mjesec, kako nalažu pravila.

Definicija slučaja za influencu i bolesti slične gripi (ILI) je: 'Akutna respiratorna bolest s početkom u zadnjih 10 dana, s mjerenom temperaturom ≥ 38˚C i kašljem ili grloboljom, u nedostatku druge dijagnoze'.

Prehlada je uvijek bez povišene temperature, eventualno s temperaturom do 37, 8 C, navela je dr. Bajramović na molbu da iz Zavoda objasne razliku između simptoma gripe i prehlade budući da građani često slična stanja ove vrste nazivaju jednim imeniteljem - gripom.

Za COVID-19 oboljenje, pak, nema razlike jer ima dijapazon simptoma i prehlade i gripe, navela je dr. Bajramović.