ruska jahta Irina Vu u Hrvatskoj, stjuardesa iz BiH, Hrvatska
Region

U misteriju ‘nestanka’ ruske jahte u Hrvatskoj upletena i stjuardesa iz BiH!? ‘Nikome nije jasno kako su ovo izveli’

Jedan od većih skandala u Hrvatskoj ovih dana jeste ‘nestanak’ ruske jahte Irina VU koja je pod sankcijama.

Problem ruske jahte u Hrvatskoj jeste što nije bila upisana za sankcije odnosno nije bila zapečaćena. I čini se da je to sad riješeno, piše Jutarnji list. Međutim, jahta je isplovila, navodno u Tursku.

Šta će biti s posadom?

Još je uvijek otvoreno pitanje sudbine pomoraca, osobito zapovjednika broda, koji su jahtom otišli iz Hrvatske u Tursku još početkom oktobra. Ako ne i prije – iako je ona bila pod sankcijama i trebala je biti zapečaćena u betinskom škveru. Koliko se može čuti iz pomorskih krugova, riječ je o četiri pomorca sa splitskog područja i jednoj stjuardesi s područja BiH.

Iako sankcije nisu bile vidljive mjerodavnim vlastima, odnosno nisu bile upisane ni u jedan državni informacijski sistem pa je jahta otplovila u suton čistih papira i mahnula Hrvatskoj, bit će zanimljivo ustanoviti na koji način je akcija organizirana i izvedena.

Jesu li, naime, ljudi s broda znali da se blokada ne vidi u sistemu? Kako su to doznali i jesu li im lokalne pomorske vlasti zaista brod zapečatile, uručile službenu obavijest, kao što tvrde više razine vlasti, ili su im tek usmeno dojavili?

Luksuzna jahta Irina VU u vlasništvu je bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Bila je pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.

Jahta nestala još u oktobru

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a prema podacima s internetske stranice, iz betinske marine isplovila je 6. oktobra. A 9. oktobra oko 12 sati bila je u turskoj luci Didim. Kako bi jahta izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, morala je u Dubrovniku proći policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

Kako su pisali mediji, na njezino mjestu u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta. Uglavnom, za njom je izdana međunarodna potjernica. U međuvremenu, DORH, SOA i međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj usprkos tome što je bila pod blokadom.

Radi se o 35 metara dugoj i 240 tona teškoj jahti, modelu Sunseeker Predator 115. Ona plovi pod hrvatskom zastavom, a luka upisa joj je Split. Kao vlasnik broda navodi se tvrtka Leraux Yachts (Cayman) Limited, koja je registrirana na karipskim Kajmanskim otocima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare