Vijesti

U Sarajevu više od 180 novozaraženih. Bitku sa koronavirusom izgubila jedna osoba

Kako se navodi u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana je potvrđen 181 novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.195 uzoraka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 160 naših sugrađana.

Nažalost, bitku sa opakim virusom je izgubila jedna osoba.

Trenutno su na bolničkom liječenju 193 pacijenta, od kojih je 165 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 8,81 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 125 oboljelih od Covid-19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 68. Na respiratoru je šest pacijenata, dok ih 13 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 15 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.346 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.452 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 61.599 osoba zaraženih koronavirusom, te 58.779 izliječenih.

“U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 142, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 237”, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 197 pacijenata, od kojih je devet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 1.029 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 533 poziva, a obavljeno je i 219 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, aplicirano je ukupno 1.513 doza vakcina, i to: 896 na Zetri i 617 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare