Nauka

U svemiru se desilo nešto što naučnici prvi put vide: Ovo bi moglo utjecati na našu planetu

Crveni supergigant Betelgeuse, kolosalna zvijezda u sazviježđu Orion, doživio je ogromnu zvjezdanu erupciju – kakvu, prema astronomima, nikada ranije nismo vidjeli, piše CNN.

Betelgeuse je prvi put privukla pažnju krajem 2019. godine kada je zvijezda, koja blista poput crvenog dragulja u gornjem desnom ramenu Oriona, doživjela neočekivano zamračenje. Supergigant je nastavio da slabi u 2020.

Neki naučnici su spekulisali da će zvijezda eksplodirati kao supernova i od tada pokušavaju da utvrde šta joj se dogodilo.

Sada su astronomi analizirali podatke sa svemirskog teleskopa Hubble i drugih opservatorija, i vjeruju da je zvijezda doživjela titansko izbacivanje površinske mase, izgubivši značajan dio svoje vidljive površine.

“Nikada ranije nismo videli ogromno masovno izbacivanje površine zvijezde. Ostaje nam nešto što se dešava što ne razumemo u potpunosti”, rekla je Andrea Dupre, astrofizičarka iz Centra za astrofiziku Harvard & Smithsonian u Cambridgeu.

“To je potpuno nov fenomen koji možemo direktno promatrati i rješavati površinske detalje pomoću Hubblea. Gledamo evoluciju zvijezda u realnom vremenu.”

Naše Sunce redovno doživljava koronalne izbacivanja mase u kojima zvijezda oslobađa dijelove svoje vanjske atmosfere, poznate kao korona. Ako ovo svemirsko vrijeme pogodi Zemlju, to može imati utjecaja na satelitske komunikacije i električne mreže.

No, površinsko izbacivanje mase koje je Betelgeuse doživio oslobodilo je više od 400 milijardi puta veću masu od tipičnog izbacivanja koronalne mase od Sunca.

Promatranje Betelgeusea i njegovog neobičnog ponašanja omogućilo je astronomima da posmatraju šta se dešava kasno u životu zvijezde. Kako Betelgeuse sagorijeva gorivo u svom jezgru, ono je nabujalo do ogromnih razmjera, postajući crveni superdžin. Masivna zvijezda je prečnika 1,6 milijardi kilometara.

Na kraju, zvijezda će eksplodirati u supernovi, događaj koji bi mogao biti kratko vidljiv tokom dana na Zemlji. U međuvremenu, zvijezda doživljava žestoke ‘napade bijesa’.

Količina mase koju zvijezde gube kasno u životu dok izgaraju nuklearnom fuzijom može utjecati na njihov opstanak, ali čak i gubitak značajne količine svoje površinske mase nije znak da je Betelgeuse spreman da eksplodira, prema astronomima.

Astronomi poput Dupreea proučavali su kako se zvijezda ponašala prije, za vrijeme i nakon erupcije u nastojanju da shvate šta se dogodilo.

Naučnici vjeruju da je konvektivna perjanica, koja se proteže više od 1,6 miliona kilometara u prečniku, nastala iz unutrašnjosti zvijezde. Perjanica je stvorila udare i pulsacije koje su izazvale erupciju, odlijepivši komadić vanjskog omotača zvijezde zvan fotosfera.

Komad Betelgeuzeove fotosfere, koji je težio nekoliko puta više od mjeseca, pušten je u svemir. Kako se masa hladila, formirala je veliki oblak prašine koji je blokirao svjetlost zvijezde kada se gleda kroz teleskope na Zemlji.

Betelgeuse je jedna od najsjajnijih zvijezda na Zemljinom noćnom nebu, pa je njeno zatamnjenje – koje je trajalo nekoliko mjeseci – bilo primjetno i kroz opservatorije i teleskope.

Astronomi su mjerili Betelgeuseov ritam 200 godina. Puls ove zvijezde je u suštini ciklus zatamnjivanja i osvjetljenja koji se ponovo pokreće svakih 400 dana. Taj puls je za sada prestao – svjedoči o tome koliko je erupcija imala posljedica.

Dupree vjeruje da unutrašnje konvekcijske ćelije zvijezde koje pokreću pulsiranje još uvijek odjekuju od eksplozije i uporedio je to sa pljuskanjem neuravnotežene kade mašine za pranje rublja.

Podaci teleskopa pokazali su da se vanjski sloj zvijezde vratio u normalu kako se Betelgeuse polako oporavlja, ali njena površina ostaje elastična dok se fotosfera obnavlja.

“Betelgeuze trenutno nastavlja raditi neke vrlo neobične stvari”, rekao je Dupree. “Unutrašnjost nekako poskakuje.”

Astronomi nikada ranije nisu vidjeli da zvijezda gubi toliko svoje vidljive površine, što sugerira da bi izbacivanje površinske mase i izbacivanje koronalne mase mogle biti dvije vrlo različite stvari.

Istraživači će imati više šansi za praćenje mase izbačene iz zvijezde pomoću svemirskog teleskopa James Webb, koji bi mogao otkriti dodatne tragove kroz inače nevidljivo infracrveno svjetlo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare