Svijet

Ugasio stranicu i zbrisao iz države. Osnivač berze kriptovaluta pobjegao s dvije milijarde dolara

Osnivač turske berze kriptovaluta, Faruk Fatih Ozer, navodno je pobjegao iz zemlje s ukradenih čak dvije milijarde dolara.

Ozera (27) je snimila kamera na aerodromu u Istanbulu tokom provjere putovnica. Vjeruje se da je pobjegao u Albaniju ili Tajland.

Tužitelji u Istanbulu pokrenuli su u četvrtak istragu nakon što se Ozerova burza naglo ugasila u srijedu i Ozer pobjegao iz zemlje s ukradenim ulaganjima stotine hiljada investitora.

Ozerova kompanija sa sjedištem u Istanbulu, Thodex Exchange, prodavala je digitalnu valutu dogecoin osnovanu 2013. godine, za četvrtinu svoje tržišne vrijednosti.

Tržišni podaci od 17. aprila pokazali su da je kompanija u roku od 24 sata trgovala dogecoinima u vrijednosti većoj od 500 miliona dolara, ali ulagači su počeli izražavati zabrinutost kad su shvatili da ih ne mogu prodati ili prebaciti.

PROČITAJTE  Erdogan: Danas okrećemo novu stranicu u historiji razvoja Turske

U srijedu je Thodex iznenada zaustavio trgovanje. Otkriveno je kako 391.000 ulagača nije mogla pristupiti svojim računima na kojima drže više od dvije milijarde dolara.

U saopćenju na web stranici kompanije navodi se da je rad obustavila na pet dana kako bi “bolje služila klijentima”.

Međutim, čini se da je Ozer napustio zemlju dan prije objave te izjave.

Oguz Evren Kilic, advokat koji zastupa Thodexove investitore, rekao je da je pokrenuta tužba protiv Thodexa. U petak je turska policija u sklopu istrage uhitila 62 osumnjičenika.

Lokalni mediji pišu kako je Ozer pod istragom zbog teške prijevare i osnivanja zločinačke organizacije.

Navodno se radi o najvećoj prijevara povezanoj s kriptovalutama.

PROČITAJTE  Majka u Turskoj bacila četvero djece s prozara da ih spasi od požara. Pogledajte video

U drugom saopćenju objavljenom u četvrtak, Thodex je porekao da je ukrao novac svojih klijenata i tvrdi da je privremeno zatvorio svoju stranicu nakon što je prošle sedmice otkrio neobične aktivnosti na nekim računima. Također, tvrdi da je 2018. godine bio pogođen cyber-napadom koji je kompaniju koštao 25 milijardi lira, ali da te gubitke nije priopćio svojim investitorima.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 17. aprila zabranio korištenje kriptovaluta zasnovanih na tehnologiji blockchain kao sredstvo plaćanja na području Turske.

Turska centralna banka rekla je da će zabrana početi vrijediti od 30. aprila.

Turska je zabranu kriptovaluta uvela zbog, kako tvrde, rizika od nenadoknadivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije.Povezani postovi: