Svijet

Umijeće ratovanja: Ukrajinsku ofanzivu je inspirisao 2500 godina stari tekst legendarnog kineskog vojskovođe

Vojni stručnjaci trenutno raspravljaju o tome jesu li ukrajinski napori na jugu zemlje bili tek varka da bi se ruske snage povukle sa sjevera ili su ukrajinski zapovjednici uistinu namjeravali napraviti ozbiljan pritisak kako bi povratili kontrolu nad Hersonom i presjekli kopneni most koji povezuje poluotok Krim s istočnom Ukrajinom.

Ali obje strane u raspravi mogle bi imati pravo, piše James Holmes, bivši oficir američke mornarice i univerzitetski profesor, za portal 19fortyfive.

Ofanziva na Herson mogla bi biti varka, no pritom, ako im se nasmiješe bogovi rata, ukrajinski zapovjednici ne bi odbili priliku da osvoje i teritorij na tome frontu.

Zapravo, kako piše 19fortyfive, ukrajinska protuofanziva kao da je proizašla iz učenja Sun Tzua. Drevni kineski vojskovođa poticao je zapovjednike da pokrenu direktne, tj. “ortodoksne” napade u kombinaciji s onim nepredvidljivim ili “neortodoksnim” napadima na neprijateljev teritorij. Jasno je kako takva vojna taktika izluđuje neprijateljske zapovjednike. Dio vojske bi tako, prema kineskom strategu, trebao izvesti direktan frontalni napad, dok bi istovremeno “vanredne” snage trebale napadati bokove neprijatelja, dislocirajući njegove napore u odbrani.

“Nijedan zapovjednik vojske ne može oteti prednost neprijatelju bez vanrednih snaga i njihovih neortodoksnih napada”, zapisao je Sun Tzu.

S vremenom se ispostavilo, da je diverzifikacija, kako u biznisu, tako i u ratovanju, mudra strategija. No uistinu virtuozni general, piše Sun Tzu, ponovo bi promijenio taktiku na bojištu ako bi sudbina to zahtijevala. Ukratko, Sun Tzu propisuje vrlo fluidan, varljiv pristup ratovanju.

Ako primijenimo tu logiku na sukob u Ukrajini, tamošnji zapovjednici možda su zamislili južni kontingent kao vanredne vojne snage, a sjeverne kao standardne. Znali su da se Rusija mora braniti na jugu kako bi sačuvala kopneni pristup Krimu. Tako su ruski zapovjednici ostali zbunjeni i pogriješili pri raspoređivanju svojih snaga. Da su se stvari kojim slučajem na bojištu drugačije razvijale, ukrajinski zapovjednici uvijek su mogli poslušati Sun Tzuov savjet i ponovno izmijeniti svoje prioritete. Fluidni pristup očito funkcionira kako u davna vremena, tako i danas.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare