Svijet

UN-ovi izvijestitelji traže istragu brutalnosti hrvatske policije nad migrantima

Iz ureda posebnog izvjestitelja su se oglasili o slučajevima policijskog nasilja nad migrantima na granici s Hrvatskom i o provođenju pushbacka.

“Hrvatska mora odmah istražiti izvještaje o pretjeranoj upotrebi policijske sile spram migranata, uključujući djela koja spadaju pod mučenje i loše postupanje te sankcionirati odgovorne”, rekao je stručnjak UN-a za ljudska prava danas, što je objavljeno na stranicama OHCHR-a.

Posebni izvjestitelj za ljudska prava migranata Felipe Gonzalez Morales i posebni izvjestitelj za mučenje i druga okrutna, nečovječna i degradirajuća postupanja te kažnjavanje Nils Melzer poručili su da su jako zabrinuti zbog postupanja na granici s Hrvatskom.

“Jako smo zabrinuti zbog ponavljajuće i neprestane upotrebe sile hrvatske policije spram migranata u operacijama pushbacka. Žrtve, uključujući djecu, trpe fizičko zlostavljanje i ponižavanje samo jer su migranti”, poručili su.

Dodaju kako je fizičko nasilje i degradirajuće postupanje spram migranata prijavljeno u više od 60 posto svih zabilježenih pushbackova iz Hrvatske od januara do maja 2020. godine. Dodaju i kako najnovija izvješća pokazuju da se broj nasilnih povrataka povećava u zadnje vrijeme.

PROČITAJTE  Tragedija: Umrla djevojčica od godinu dana. Imala je respiratorni arest

Dodaju kako zlostavljanje migranata na granici uključuje udaranje, upotrebu električnih šokera, prisilni povratak preko rijeka, skidanje unatoč vremenskim uvjetima, pretrage tijela bez pridavanja pažnje spolu osobe koja pretražuje i koja je pretraživana te crtanje sprejevima po glavama migranata.

“Nasilni pushback bez ikakve procedure, individualne procjene ili drugog procesa čini kršenje zabrane kolektivnog izbacivanja iz zemlje i principa zabrane protjerivanja”, kaže Gonzalez Morales.

Dodaje kako je takav tretman smišljen kako bi se migrante mučilo i s njima postupalo okrutno, nehumano i ponižavajuće, što je pak zabranjeno pod međunarodnim pravom.

“Hrvatska mora istražiti sve prijavljene slučajeve nasilja protiv migranata te one koji su počinili nasilje i njihove nadređene izvesti pred lice pravde i pružiti naknadu žrtvama”, dodaje Melzer.

PROČITAJTE  Milioner koji je osuđen za ubistvo prijateljice, hospitalizovan zbog korone

Posebni izvjestitelji su zabrinuti i zbog nekoliko slučajeva u kojima je hrvatska policija navodno ignorirala zahtjeve migranata za azilom ili za drugom zaštitom pod međunarodnim pravom i pravom izbjeglica.

“Hrvatska mora osigurati da sve mjere na granici, uključujući one koje su usmjerene iregularnim migracijama, budu u skladu s međunarodnim ljudskim pravima i standardima, posebno da ne bude diskriminacije, mučenja i nepravednog postupanja te da se drži zabrane arbitrarnog ili kolektivnog izbacivanja”, dodaje.

Gonzalez Morales je u septembru 2019. bio u BiH, gdje je primio informacije o nasilnom pushbacku hrvatske policije u BiH. Razmijenio je informacije s relevantnim ovlaštenim osobama u Hrvatskoj u nekoliko prilika.

Melzer je slične informacije primio još 2017. godine tokom posjete Srbiji i Kosovu.Povezani postovi: