ekonomija u fokusu

UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, i predstavnica UN Women BiH Jo-Anne Bishop danas su potpisali Memorandum o razumijevanju. Cilj je učešće Općine u implementaciji preporuka Polazne studije o ekonomiji brige i njege, te u naporima u oblasti regulisanja neplaćenog rada žena, te podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i potrebi za boljim adresiranjem prepreka ekonomskom osnaživanju žena.

Općina Centar je prepoznala važnost ulaganja u oblast ekonomije brige, te usvojila Pravilnik o kriterijima i raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje i jednokratnu novčanu pomoć za rođenje djeteta, putem kojeg je pitanje plaćenog odsustva za očeve regulisano u članu 13. Pravilnika.

Ovo je prvi put da se reguliše plaćeno odsustvo za očeve kroz legislative bh. institucija, saopćeno je iz Općine Centar.

"Ponosni smo što smo prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja je proglašena rodno odgovornim akterom, a u okviru Akcione koalicije za ekonomsku pravdu i prava. Naša obaveza je da predvodimo promjene u cilju postizanja globalnih ciljeva rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena", kazao je Mandić.

Po riječima Jo-Anne Bishop, usvajanje Pravilnika koji reguliše plaćeno odsustvo za očeve pokazuje snažnu posvećenost rodnoj ravnopravnosti i prepoznaje vitalnu ulogu koju očevi igraju u brizi o porodici.

"Takvi proaktivni pristupi su korak ka uspostavljanju efikasnih politika i programa koji podržavaju porodice i unapređuju rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou", rekla je.

Aktivnosti u okviru ovog Memoranduma o razumijevanju provodit će se u okviru projekta “Prevođenje okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)” finansiranog od strane Švedske kroz implementaciju UNDP-a u partnerstvu sa UNICEF i UN Women uredima u BiH u okviru sveukupne podrške pružene od strane Ujedinjenih nacija vlastima u Bosni i Hercegovini kako bi doprinijeli ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG).