Vijesti

Ustavni sud BiH se oglasio o zaključcima NSRS i pritiscima na sudiju Kneževića

Ustavni sud BiH oglasio se povodom zaključka NSRS kojim se poziva sudija ovog suda iz RS da se povuče iz ove institucije.

"Ustavni sud oštro osuđuje takvo neustavno djelovanje NSRS, koje pri tome smatra veoma ozbiljnim pritiskom na samostalnost i nezavisnost Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utemeljen članom VI Ustava Bosne i Hercegovine kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom Bosne i Hercegovine i instrumentima Aneksa I Ustava.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, ni redovne sudske vlasti, nego je Ustavom Bosne i Hercegovine pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast koja, na osnovu Ustava, djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti i kao takav nije im dužan polagati račune.
Samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine može donositi propise i opće akte koji se tiču njegovog rada i njegove uloge utvrđene Ustavom Bosne i Hercegovine. Iz svega ovoga proizlazi da Ustavni sud BiH u ustavnopravnom sistemu Bosne i Hercegovine uživa potpunu samostalnost i nezavisnost od bilo koje grane vlasti, a što mu je dao isključivo Ustav Bosne i Hercegovine.

Slijedeći navedeno, ističemo da NSRS za takvo djelovanje nema bilo kakvo uporište u Ustavu Bosne i Hercegovine. Dakle, nema osnova niti u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, niti bilo kojeg zakona u Bosni i Hercegovini, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudija Ustavnog suda", naveli su u saopćenju.

Što se tiče poziva na ostavku člana Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića, podsjećaju da svaki član Ustavnog suda BiH prije preuzimanja dužnosti daje svečanu izjavu kojom se obavezuje da će se u vršenju svoje dužnosti sudije Ustavnog suda BiH pridržavati Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i da će dužnost sudije vršiti savjesno i nepristrasno, i to isključivo u ličnom svojstvu.

"Ustavni sud BiH podržava sav dosadašnji rad i profesionalizam u radu uvaženog kolege sudije i potpredsjednika Kneževića i u potpunosti ga podržava u ovim za njega teškim izazovima i pritiscima kojima je neosnovano izložen. Ovdje se nesporno radi o svojevrsnom političkom utjecaju i pritisku na člana Ustavnog suda, što je u potpunosti neprihvatljivo i u suprotnosti sa Ustavom BiH i njegovim načelima. Navedeno djelovanje u svakom smislu utječe na pravnu sigurnost i podrivanje vladavine prava koja je osnovni temelj svakog demokratskog društva, kojem teži i Bosna i Hercegovina na svom putu ka Evropskoj uniji.

Na kraju, želimo obavijestiti javnost da se potpredsjednik Knežević trenutno nalazi na opravdanom odsustvu/bolovanju. Iz navedenih razloga Ustavni sud BiH u tim okolnostima nije u mogućnosti zakazati i održati planiranu plenarnu sjednicu krajem maja. Ustavni sud BiH nastavlja sa svojim radom u skladu s Pravilima Ustavnog suda BiH", naveli su.

Raport je već pisao da je Knežević na bolovanju, što je on rekao i Miloradu Dodiku kada ga je zvao direktno na mobilni telefon i tražio od njega da podnese ostavku.